Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) și-a majorat substanțial capitalul social, care a ajuns, astfel, la o valoare de zece ori mai mare decât în momentul lansării societății, în 2009.
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID România) anunță finalizarea unei noi majorări de capital social, aprobată de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Capitalul social al companiei a crescut de la 19.341.819 lei la 193.418.190 lei, valoarea fiind acum de zece ori mai mare decât cea din momentul înființării, în 2009.
Conform unui comunicat de presă, această evoluție reflectă angajamentul PAID față de consolidarea capacității financiare și menținerea unui profil de risc solid, într-un context economic volatil și expus tot mai frecvent la fenomene naturale extreme.
„Creșterea capitalului social este un element-cheie în strategia noastră de întărire a rezilienței financiare. Această majorare susține capacitatea PAID de a răspunde prompt în cazul unor evenimente catastrofale și de a garanta protecția locuințelor asigurate”, a declarat Nicoleta Radu, Director General al PAID România.
În prezent, PAID gestionează aproape 2,35 milioane de polițe PAD și a contribuit, în cei 16 ani de activitate, la reconstrucția a peste 18 mii de locuințe, oferind despăgubiri în urma riscurilor acoperite prin asigurarea obligatorie: cutremur, inundații și alunecări de teren.
Evoluția capitalului și eficiența operațională confirmă statutul PAID ca actor-cheie în arhitectura mecanismului național de transfer al riscurilor de catastrofă.
Toți proprietarii de locuințe din România sunt obligați să se asigurare împotriva dezastrelor cumpărând o poliță PAD. În prezent, polița costă 130 de lei pentru locuințele din materiale moderne și 50 de lei pentru cele din chirpici, iar acoperirea este de maxim 100.000 de lei și, respectiv, 50.000 de lei. Sunt acoperite strict riscurile de cutremur, inundație și alunecări de teren.
Urmează majorarea primei
PAID va mai face curând un pas spre creșterea capacității de acoperire a unor viitoare daune. Va cere ASF creșterea prețului, însă nu înainte de a își construi un model intern de analiză a solvabilității.
Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor(PAID), entitatea care emite asigurările obligatorii de locuință, va trece pe un model intern de calcul al solvabilității. După ce modelul va fi finalizat și avizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF), PAID va putea solicita majorarea prețului, o acțiune necesară în contextul dezvoltării companiei și anticipată deja în mai multe rapoarte ale PAID, scrie www.economica.net.
PAID va solicita, cel mai probabil până în vara anului 2026, creșterea primei pentru cele două tipuri de asigurări pe care le emite. Este vorba despre asigurări obligatorii împotriva dezastrelor pe care trebuie să le încheie, conform legii, toți proprietarii de locuințe din România. Pentru a putea solicita scumpirea, care trebuie aprobată de ASF, PAID trebuie mai întâi să își construiască un model intern de calcul al indicatorilor de solvabilitate. Entitatea a început deja demersurile în acest sens.
Da, există intenția de adoptare a unui model parțial intern, iar ASF a fost notificată în acest sens. Există un plan de implementare în derulare. Pentru documentarea acestui model, a fost semnat în octombrie 2024 un contract de colaborare cu Milliman SRL. Calendarul de implementare vizează doar etapa de întocmire a documentației pre-avizare, care este estimată a fi finalizată în trimestrul 4 al acestui an. Ulterior urmează etapa de analiză de către ASF a documentației”, ne-au declarat reprezentanții PAID.
Modelul intern este necesar inclusiv pentru a motiva o creștere de preț, după cum ne-au spus surse oficiale. În termen simpli, având un model propriu de calcul al solvabilității, PAID va putea explica mai clar de ce este nevoie ca prima să crească astfel încât să acopere necesarul de rezerve și mai ales de reasigurare care să permită îndeplinirea indicatorilor de solvabilitate. Practic, indicatorul de solvabilitate arată capacitatea companiei de a își achita, pe termen mediu și lung obligațiile, în principal daunele. Simplu spus, acest indicator este calculat ca raport între rezerve și reasigurare pe de o parte și obligațiile viitoare pe de alta.