Studii Financiare Articole Educatie ASF se deschide pentru tineri. Program de internship și parteneriate cu universități, direct și prin ISF
Educatie ISF Popular

ASF se deschide pentru tineri. Program de internship și parteneriate cu universități, direct și prin ISF

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), direct dar și prin intermediul Institutului de Studii Financiare (ISF), își deschide porțile pentru tinerii studenți sau absolvenți din domenii specifice activității Autorității, cum ar fi specializările economice sau cele juridice.

„V-aș adresa o rugăminte, pentru că văd că sunteți foarte mulți participani din mediul academic. ASF își dorește să se deschidă. Ne dorim să transparentizăm toate procesele și toate mecanismele specifice piețelor pe care le reglementăm. Tocmai de aceea, ne dorim, prin intermediul Institutului de Studii Financiare (ISF), să dezvoltăm parteneriate cu universitățile de profil. De ce este nevoie de acest parteneriat? Pentru că este nevoie de oameni pregătiți în piață. În acest moment, este nevoie de oameni care să fie conectați la realitățile din piață pentru că, dacă pe partea de asigurări sunt lucruri bine împământenite, în zona piețelor de capital avem o dinamică permanentă și avem de transpus multe mecanisme europene și tocmai de aceea este nevoie de o adaptare permanentă la ceea ce se întâmplă în piață”, prim-vicepreședintele ASF, Gabriel Avrămescu, la International Conference for Management, Economics and Accounting (ICMEA), de altfel, un eveniment de tradiție organizat în colaborare cu mediul universitar chiar de către ISF, din subordinea ASF.

Cea mai recentă măsură directă în sensul apropierii față de tineri tinerilor vizează un program de internship care va aduce 25 de masternazi în instituție.

Toți participanții vor parcurge, pentru început, un modul general de pregătire teoretică privind activitatea Autorității. Ulterior, pe parcursul programului, tinerii înscriși vor avea ocazia să cunoască activitățile specifice derulate de ASF (autorizare, reglementare, supraveghere, control etc.). Totodată, programul de internship al ASF va pune accent pe pregătirea și pe orientarea profesională a tinerilor.
Cei 25 de tineri care vor participa la programul de internship al ASF, masteranzi ai Academiei de Studii Economice din București și ai Universității Naționale de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, vor trece printr-un amplu proces de selecție, cu criterii de evaluare stricte, atât la nivelul instituției de învățământ, cât și la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară.

“Autoritatea de Supraveghere Financiară reia astfel programul de internship, aflat la cea de-a doua ediție, pentru a oferi participanților o înțelegere aprofundată a mecanismelor de funcționare a piețelor financiare non-bancare, aflate într-o continua dinamică, printr-o implicare directă în activități practice care le permit să dezvolte competențe relevante.”, transmite un comunicat.

ISF, colaborare continuă cu mediul academic

Pe de altă parte, Institutul de Studii Financiare (ISF), are printre principalele obiective creșterea nivelului de educație financiară, iar îndeplinirea acestui obiectiv presupune și om relație apropiată și continuă cu mediul academic. ” În ultimii 4-5 ani, am avut ca obiectiv strategic, la nivelul ISF, să contribuim la creșterea nivelului de educație financiară al populației în general și al tinerilor în special. Este un obiectiv ambițios la care contribuie toate entitățile din piețele financiare, iar acțiunile în acest sens au fost intensificate. S-au făcut pași importanți. Aș vrea să marchez aici anul 2020, an în care, în baza unui parteneriat între Ministerul Finanțelor, Ministerul Educației, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Banca Națională a României, a fost introdusă, la clasa a VIII-a, educația financiară ca disciplină obligatorie. Efectele se vor vedea, desigur, în timp, dar deja apar primele semne de îmbunătățire. Apoi, în 2022, printr-o inițiativă parlamentară, ziua de 11 aprilie a fost declarată Ziua Educației Financiare. Este un eveniment simbolic, dar asta arată coagularea entităților din piețele financiare pentru un obiectiv comun, să crească nivelul de educație financiară pentru că asta contribuie și la creșterea rezilienței și bunăstării și generează creștere economică. Nu în ultimul rând, un eveniment major despre care nu s-a discutat foarte mult a fost aprobarea Strategiei de Educație Financiară 2024-2030, document în care sunt precizate obiective clare, pe categorii, ce trebuie să facem până în 2030.”, declara Marian Siminică, directorul ISF.

În fiecare an, ISF desfășoară evenimente cu frecevență cel puțin lunară, în colaborarea cu aproape toate univeristățile din țară. Există inclusiv programe în cadrul cărora studenții au ocazia să învețe din exepriența concretă a oamenilor de business din domeniile financiare și nu numai, dar și concursuri cu premii, inclusiv bani pentru portofolii de acțiuni listate la BVB, pe care studenții să le gestioneze.

Detalii despre programele ISF găsiți AICI.

Exit mobile version