Studii Financiare Articole Economie Asigurari Asigurările de viață, record de plăți în 2022. Sprijin pentru clienți, într-o perioadă grea, în care mulți trăiesc din economii
Actualitate Asigurari Popular Uncategorized

Asigurările de viață, record de plăți în 2022. Sprijin pentru clienți, într-o perioadă grea, în care mulți trăiesc din economii

Sistemul de asigurări de viață din România a încheiat anul 2022 cu un record în ceea ce privește plățile efectuate în contul deținătorilor de contracte, relevă calculele Studii Financiare, bazate pe datele la 9 luni din anul trecut și pe cifrele preliminare raportate de asigurătorii din domeniu.

Societățile din România care practică asigurări de viață au înregistrat, în 2022, Indemnizații Brute Plătite (IBP) în valoare de aproximativ 1,6 miliarde de lei, acesta fiind un record în istoria sistemului, reiese dintr-o analiză www.studiifinanciare.ro. Față de 2021, avansul plăților se situează între 20% și 25%, iar Primele Brute Subscrise (PBS) au stagnat, cel mai probabil, sau au crescut marginal.

Menționăm că cifrele privind vânzările și plățile nu includ și activitatea societăților care activează în România în baza dreptului european la liberă practică (FOS și FOE), printre care se numără și o societate cu vânzări semnificative pe teritoriul României.

Datele pentru anul 2021 arată că sucursalele societăților supravegheate din afara României au vândut asigurări de viață în valoare de 636 de milioane de lei și au efectuat plăți de 194 de milioane de lei. Dacă cifrele lor au urmat o dinamică similară cu cele ale societăților din România, ar însemna că, totalul general arată un nivel al PBS de circa 3,2-3,3 miliarde de lei și plăți de circa 1,9 miliarde de lei.

Indemnizațiile Brute Plătite (IBP) includ și răscumpările parțiale sau totale, care reprezintă, de fapt, cea mai mare parte a plăților. Aceasta înseamnă că sunt clienți care au ddeținut produse cu acumulare sau cu componentă investițională care au decis să folosească sumele adunate în alte scopuri. Este un sprijin substanțial pe care piața asigurărilor arată că îl poate oferi clienților, într-o perioadă dificilă, chiar și în condițiile în care, având în vedere nivelul ridicat de siguranță, plasamentele societăților de asigurare nu oferă randamente foarte mari. Trebuie precizat că, spre deosebire de investițiile prin fonduri, polițele de asigurare cu componentă investițională poartă pe toată perioada contractului și componenta de bază, cea de asigurare, care poate oferi familiei un ajutor, în caz că titularul contractului ajunge în incapacitatea de a mai obține venituri sau moare.

Inflația mare din România ( peste 16% la finalul lui 2022) a forțat populația să consume din rezervele acumulate pentru a face față cheltuielilor, fapt certificat în mai multe sondaje și studii de specialitate. În acest context, mulți au recurs inclusiv la răscumpărarea totală sau parțială a contractelor de asigurare.

Majoritatea plasamentelor societăților de asigurare de viață sunt făcute în active cu nivel scăzut de risc, în principal obligațiuni.

Exit mobile version