Firmele de asigurare din România au avizat deschiderea a 610 dosare de daună ca urmare a cutremurelor în serie din județul Gorj. Dintre acestea, doar sub 200 au presuus afectări ale locuinței asigurate.
În contextul evenimentelor tragice care au avut loc recent în Turcia și Siria, dar și al cutremurelor din județul Gorj, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România subliniază încă o dată importanța încheierii de asigurări de locuințe.
Deși cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri identificate de români în legătură cu locuințele lor, la nivel național, doar 20% dintre acestea sunt protejate printr-o asigurare obligatorie PAD. În județul Gorj, procentul este chiar și mai mic – doar circa 9% din locuințe erau protejate printr-o astfel de poliță. Asigurările obligatorii PAD acoperă trei riscuri catastrofale: cutremure, inundaţii şi alunecări de teren în limita a 10.000 EUR sau 20.000 EUR, în funcție de tipul locuinței.
UNSAR
Totodată, doar 17% din locuinţele românilor beneficiază și de o asigurare facultativă. Acestea se pot încheia doar pentru locuințele care sunt deja protejate de o poliță obligatorie PAD. Prin intermediul unei asigurări facultative, locuința poate fi protejată la valoarea ei reală împotriva multor altor riscuri, precum incendiu, explozie, avarii la instalațiile de apă și canalizare etc. De asemenea, o poliță de asigurare facultativă acoperă și eventualele daune pe care proprietarii ar putea să le provoace vecinilor.
Sub 200 din dosarele de daună vizează distrugeri directe provocate unor clădiri
Pe de altă parte, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) a anunțat în urmă cu o săptămână că gestiona sub 200 de dosare în legătură cu evenimentele din Gorj. Aceasta înseamnă, practic, faptul că majoritatea daunelor anunțate de UNSAR, peste 400, presupun distrugeri ale bunurilor sau finisajelor din locuințe. Aceasta pentru că o poliță facultativă nu poate fi emisă fără a cumpăra în prealabil o asigurare obligatorie de la PAD, iar PAD acoperă exclusiv distrugerilr provocate direct locuinței asigurate de cutremur, inundație sau alunecări de teren.
Polițele facultative acoperă mult mai riscuri, cum ar fi inundație de conductă, incendiu, furt, dar și multe mai multe obiecte ale asigurării, adică inclusiv bunuri.
De altfel, potrivit informațiilor noastre, majoritatea celor 400 de dosare au presupus distrugeri ale unor bunuri din locuință, de la instalații la electrocasnice și mobilă.
Citește AICI cum te protejezi complet cu 10-15 euro pe lună
Doar 1 din 4 români are un kit de prim ajutor în caz de cutremur
Deși mai mult de 80% dintre români susțin că știu ce trebuie să facă pentru a se proteja în cazul producerii unui seism, doar 28% dețin un kit de prim-ajutor pentru cutremur, arată cea mai recentă cercetare sociologică realizată de UNSAR împreună cu IRES.
Potrivit sondajului, cutremurul reprezintă unul dintre principalele riscuri pe care românii le percep drept posibile în cazul locuințelor lor. Astfel, într-un clasament al riscurilor de care populația se teme cel mai mult, incendiile se situează pe primul loc (55%), urmate de cutremur (50%), furtună/vijelie (35%), explozie (27%), inundații (24%), furt din locuințe (20%) și alunecări de teren (14%). Toate aceste riscuri pot fi acoperite de către asigurările facultative de locuințe. Tocmai de aceea este în interesul oricărui proprietar să-și protejeze căminul și familia, alegând cele mai potrivite soluții de asigurare.
„România este unul dintre statele europene cele mai expuse la riscul de cutremur. În contextul în care luna viitoare se împlinesc 82 de ani de la primul mare cutremur produs în România modernă, 10 noiembrie 1940, este cu atât mai important pentru fiecare dintre noi să știe cum poate fi mai bine protejat financiar, încheind o poliță de asigurare a locuinței”, a declarat anul trecut Alexandru Ciuncan, președinte și director general al UNSAR.
În mod paradoxal, deși suntem țara europeană cu cei mai mulți proprietari de locuințe, doar 20% din fondul locativ este protejat printr-o asigurare obligatorie PAD, care acoperă cele trei riscuri catastrofale: cutremur, inundații și alunecări de teren. Totodată, doar 17% din locuințele din România sunt asigurate facultativ. Aceste polițe protejează împotriva mai multor riscuri, suplimentar față de PAD, cum ar fi incendiu, explozie, căderi de corpuri, vandalism, inundații de la vecini etc.