Studii Financiare Articole Economie Asigurari Decizie în Parlament pentru schimbarea regulilor pe șosele. UNSAR obține “săptămâna siguranței rutiere” în țara cu un accident la fiecare minut
Actualitate Asigurari Popular

Decizie în Parlament pentru schimbarea regulilor pe șosele. UNSAR obține “săptămâna siguranței rutiere” în țara cu un accident la fiecare minut

sursa: www.pixabay.com

Coaliția pentru Siguranță Rutieră (CSR), o inițiativă a Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR) care reunește zeci de companii, autorități și instituții din România, a reușit să transforme în lege un proiect menit să contribuie la reducerea numărului și gravității accidentelor rutiere. Suntem țara cu cele mai multe accidente din Europa. Țara cu 1.600 de victime ale străzii pe an, în care o treime din paturile de spital sunt ocupate de răniții din accidente.

Actul normativ, inițiat la nivelul Senatului și adoptat încă de anul trecut de camera superioară a Parlamentului, este inițiativa Coaliției pentru Siguranță Rutieră (CSR), un proiect demarat de UNSAR care a ajuns, în timp, să aducă împreună zeci de companii, autorități și instituții într-un demers care își propune să reducă numărul accidentelor rutiere din România, inclusiv prin modificare legislației în domeniu.

„Coaliția este un proiect de țară prin care ne-am propus să aducem laolaltă organizații diverse, companii și autorități, cu un singur scop: creșterea nivelului de siguranță pe șoselele din România și reducerea numărului de victime ale accidentelor rutiere. Pentru UNSAR și pentru industria de asigurări pe care o reprezintă de peste 30 de ani, siguranța rutieră este și va continua să fie o prioritate națională. Vitală pentru viitorul României, siguranța în trafic este o responsabilitate pentru fiecare dintre noi. Un lucru este cert, numai împreună putem reuși și în acest demers”, declară Alexandru Ciuncan, președintele Coaliției pentru Siguranță Rutieră (CSR).

Conform legii adoptate, în fiecare an, a treia săptămână din luna mai va fi dedicată organizării Săptămânii Naționale a Siguranței Rutiere. Scopul: creșterea gradului de conștientizare și responsabilizare a tuturor participanților la trafic, de la șoferi și pietoni, la autorități și societate civilă.

Evenimentele organizate în cadrul acestei săptămâni vor include activități educative, manifestații științifice și culturale, precum și campanii de informare menite să reducă numărul accidentelor rutiere. Spre exemplu, Ministerul Educației și Cercetării în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Interne vor organiza activități practice de educație rutieră în școli și concursuri naționale precum „Cea mai bună patrulă școlară de circulație din România”. De asemenea, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii va prezenta investițiile planificate pentru creșterea siguranței pe drumurile publice.

„Adoptarea acestei legi reprezintă un semnal clar că România face pași concreți în alinierea la bunele practici europene. Este un demers necesar, într-o țară în care siguranța rutieră rămâne o provocare majoră. Le mulțumim pe această cale inițiatorilor și tuturor celor care au susținut acest demers”, a mai spus președinte CSR.

Carta Albă a Siguranței Rutiere, principalul document al Coaliției pentru Siguranță Rutieră (CSR): Schimbări legislative majore propuse

Principalul document emis de Coaliția pentru siguranță rutieră este Carta Albă a Siguranței Rutiere. Acest document vine inclusiv cu propuneri concrete în ceea ce privește schimbarea legislației și a modului în care aceasta este aplicată.

Carta propune introducerea unui sistem automat de camere video, pe un model demonstrat ca funcțional în țări în care numărul de accidente este astăzi mult mai mic decât la noi. Aceste camere de supraveghere a traficului ar urma să funcționeze inclusiv în orașe, concomitent cu reintroducerea mașinilor de Poliție neinscripționate, astfel încât autoritățile să poată aplica sancțiuni mai raid și mai eficient.

În același timp, Coaliția pentru Siguranță Rutieră își propune să finalize un proiect așteptat de mai mulți ani și anume legarea bazei de date a Poliției de AIDA, baza gestionată de BAAR care conține informații complexe privind mașinile asigurate RCA, daunele provocate de acestea și chiar rezervele constituite de firmele de asigurare pentru aceste daune. Acest demers va facilita monitorizarea actorilor rutieri asigurați, consolidând informații extrem de valoroase referitoare la cauzele accidentelor rutiere și ale comportamentului participanților la trafic. În același timp, Carta vine cu propuneri în ceea ce privește reanalizarea modului în care este obținut permisul de conducere, înăsprirea pedepeselor pentru cei care conduc sub influența alcoolului sau drogurilor ori susținerea unei demers legislativ privind constituirea unor zone speciale de siguranță rutieră, prin definirea, delimitarea și reglementarea zonelor din proximitatea unităților din învățământ.

Iată alte propuneri importante din documentul citat:

Inițierea unui proiect de verificare și de refacere a marcajelor rutiere;
Modificarea sistemului sancționator pentru abaterile rutiere repetate;
Campanii de informare publică asupra:
Numărului mare de decese înregistrate în accidente rutiere în colaborare cu instituțiile și autoritățile publice de resort;
Reamintire a importanței atenției la volan;
Conștientizare specifice siguranței rutiere vehiculelor pe două roți;
Necesitatea și importanța utilizării corecte a echipamentului de siguranță (centura de siguranță și sisteme de prindere în siguranță a copiilor);
Analiză accidentologică si Cercetare națională cu privire la atitudinea populației în raport cu accidentele.

Exit mobile version