Euforia de pe piața bursieră alimentată de tehnologia AI și de perspectiva încetării iminente a creșterii ratelor dobânzilor în SUA a făcut capitalul investitorilor să se orienteze către ETF-urile de tehnologie într-un ritm foarte puternic. Taurii privesc în primul rând spre indicele Nasdaq 100, care a fost puternic supravândut anul trecut, și există mari șanse ca prima jumătate a acestui an să fie una dintre cele mai bune din punct de vedere al schimbărilor pozitive ale indicelui.
Capitalizarea celor mai mari șapte companii americane din domeniul tehnologiei a crescut cu un nivel record de aproape 3.800 de miliarde de dolari de la începutul anului. Nvidia a intrat în rândul companiilor evaluate la peste 1.000 de miliarde de dolari în luna mai, conducând creșterea frenetică a acțiunilor producătorului de semiconductori.
Pendulul pieței bursiere s-a pus din nou în mișcare – de la panică și temeri de repetare a vânzării din bula “dot-com”, am trecut fără probleme la o euforie extremă. În mijlocul ei, acțiunile Apple sau Microsoft au atins deja noi maxime istorice, iar ETF-urile tehnologice nu au mai înregistrat de mult timp intrări atât de mari. La ce se datorează acestea?
ETF-urile – o expunere diversificată și ușoară la raliul tehnologic?
Afluxul uriaș de capital se datorează în mod direct euforiei pieței rezultate din inteligența artificială. Aceasta este, fără îndoială, o piatră de hotar tehnologică – poate afecta marjele și performanța multor companii. Cu toate acestea, încă nu este clar în ce măsură, ceea ce face dificilă evaluarea impactului viitor al inteligenței artificiale asupra veniturilor și marjelor a mii de companii. Acest lucru stimulează imaginația și îi determină pe investitori să plătească prețuri tot mai mari pentru acțiuni. În special acele companii care au o șansă reală de a-și extinde afacerile datorită noii revoluții tehnologice, cum ar fi Nvidia sau Microsoft, cu o participație în OpenAI. Acțiunile Exxon Mobil, cel mai mare producător de petrol din SUA, au scăzut cu 4% de la începutul anului. În același timp, Apple a marcat o creștere de 47%, iar capitalizarea de piață a companiei se apropie de amețitorul prag de 3.000 de miliarde de dolari.