Doar aproximativ 45% dintre români au beneficiat de zile libere în minivacanța ocazionată de ziua Unirii Principatelor, pe 24 ianuarie. Restul au muncit în baza unui program normal.
Datele Studiului Reveal Marketing Research, realizat înainte de minivacanță, arată că majoritatea românilor (55%) aveau să meargă luni(23 ianuarie) la muncă, în timp ce 45% dintre angajaţi au beneficiat de o punte între weekend şi ziua de 24 ianuarie. Cei mai mulţi au primit o zi liberă din partea angajatorului (38%), în timp ce 34% sunt nevoiţi să recupereze ziua liberă într-o altă zi, iar 28% şi-au luat o zi din concediul anual de odihnă.
Muntele – destinația preferată a femeilor din România
Doar 33% dintre cei care au fost liberi în această minivacanță au plecat în concediu în afara localităţii. Muntele este atracția preferată de cei care au vrut să se relaxze în această perioadă (35%). Observația interesantă este legată de faptul că aici există o diferenţă semnificativă, de 20 de puncte procentuale, în funcţie de gen, femeile preferând această activitate într-o mai mare măsură decât bărbaţii (45% vs. 25%). Restul românilor vor să îşi viziteze familia sau prietenii din afara localităţii (29%), să facă o plimbare într-un alt oraş din ţară (13%), iar cei mai puțini preferă o destinaţie în afara ţării (12%).
Bugetul alocat pentru minivacanță – 593 lei/ persoană
Pentru că trăim vremuri complicate din punct de vedere economic, datele mai arată că românii au alocat un buget minimal pentru aceste zile, adică undeva la 600 de lei de persoană, iar tinerii cu vârste cuprinse între 18-34 ani sunt mai relaxaţi din punct de vedere financiar, menţionând o sumă medie de 740 lei. Cei mai mulţi dintre românii, care nu au plecat în minivacanţă au ales să se relaxeze acasă – citind sau vizionând filme/seriale (42%), ieşind în oraş sau participând la evenimente.