Trei forțe macro vor continua să determine volatilitatea în procesul de elaborare a politicilor și pe piețele financiare, dominând gândirea investitorilor și a multinaționalelor în lunile următoare.
Ei vor urmări inflația – și, concomitent, ratele dobânzilor; războiul din Ucraina și impactul acestuia asupra prețurilor globale la energie și alimente; și traiectoria de creștere lentă a Chinei, în pofida eliminării treptate de către guvern a politicii sale zero COVID. Împreună, aceste riscuri au alimentat temerile legate de creșterea lentă persistentă și, posibil, chiar de o recesiune globală.
Perspectivele globale sunt amenințate în continuare de turbulențele care subminau economia globală chiar și înainte de pandemia din 2020. Acestea includ populația în creștere a lumii, care a depășit acum opt miliarde; perturbări tehnologice și perspectiva unui proletariat șomer; și creșterea inegalității, nu doar în ceea ce privește veniturile, ci și accesul la educație de calitate, asistență medicală și locuri de muncă. Schimbările climatice, deficitul de resurse și tranziția energetică din ce în ce mai urgentă implică faptul că perturbări mai mari sunt iminente, într-un moment în care îndatorarea excesivă în creștere amenință programele sociale finanțate de stat din întreaga lume.
Acestea sunt probleme complexe pe termen lung, care necesită mulți ani pentru a fi rezolvate. Din fericire, oportunitățile disponibile de a genera randamente ajustate la risc peste costul capitalului sunt potențial suficient de semnificative pentru a depăși multe dintre forțele macro-nefavorabile și turbulențele structurale. Mai exact, trei considerente ample vor modela peisajul investițional în acest an și probabil în deceniul următor.
În primul rând, evoluțiile tehnologice se vor extinde cu mult dincolo de rețelele sociale și serviciile adresate consumatorilor care au definit ultimii 15 ani. Inovațiile viitoare ar putea perturba radical furnizarea de bunuri publice, cum ar fi educația și asistența medicală, și vedem deja progrese mari în domenii precum bioștiința și inteligența artificială.
Până în 2040, asistența medicală, așa cum o știm, ar putea să nu mai existe. Potrivit Centrului Deloitte pentru Soluții de Sănătate, accentul industriei se schimbă de la tratament la prevenție, tehnologia fiind mobilizată pentru a îmbunătăți furnizarea asistenței medicale. Platformele de date bazate pe Cloud și analizele IA, de exemplu, au fost utilizate în spitale pentru a reduce în mod substanțial rata mortalității din cauza septicemiei. Cu un potențial atât de amplu, Global Market Insights se așteaptă ca piața digitală de asistență medicală să atingă 780 de miliarde de dolari până în 2030, față de 195 de miliarde de dolari în 2021. Pentru investitori, soluțiile de sănătate digitală reprezintă o cale clară de creștere și rentabilitate stabilă.
Tehnologia educației a prins, de asemenea, avânt în rândul investitorilor în ultimii ani. Potrivit McKinsey & Company, fondurile de capital de risc au angajat 21 de miliarde de dolari în acest sector numai în 2021 – o creștere de 40 de ori față de 2010. Ca și în cazul tehnologiei sănătății, această creștere semnificativă a fluxurilor de investiții poate semnala un puseu de creștere de durată.
În al doilea rând, China va rămâne o parte importantă a poveștii creșterii globale și o destinație pentru investiții. Fondul Monetar Internațional estimează că economia sa va crește cu 4,4% anul acesta, depășind semnificativ rata medie de creștere estimată de 1,1% a economiilor, inclusiv Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană. Faptul că autoritățile chineze relaxează în sfârșit restricțiile legate de COVID-19 nu poate decât să întărească perspectivele de creștere ale țării.
Pentru siguranță, cu Xi Jinping consolidându-și deplin puterea la cel de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist din China din octombrie anul trecut, este rezonabil să ne întrebăm dacă China va rămâne aptă de investiții pe termen lung. Dar chiar dacă traiectoria politică a Chinei nu este ideală, poziția sa puternică ca lider tehnologic înfloritor înseamnă că este probabil să continue să ofere oportunități atractive pentru investitorii globali.
Potrivit unui raport din 2021 al lui Graham Allison de la Kennedy School of Government din cadrul Universității Harvard, China și-a stabilit deja dominația în 5G și în calculul cuantic și este pe cale să depășească SUA în IA, semiconductori, biotehnologie și energie verde în următorul deceniu. Toate acestea sunt industrii în creștere înfloritoare, care vor atrage mai mult capital de investiții (și sprijin pentru politicile publice) în anii următori.
În cele din urmă, economia mondială se află încă în fazele incipiente ale unei transformări care va răsturna toate sistemele energetice ale economiilor de top. Marea Britanie, Franța, Japonia, Canada și Germania au consacrat în mod oficial angajamentele privind emisiile nete zero în 2050, în timp ce China și chiar Rusia s-au angajat să atingă neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2060. Există deja oportunități considerabile de investiții nu doar în producția și distribuția de energie durabilă, ci și în sectoare auxiliare, cum ar fi transportul, construcțiile și alte infrastructuri fizice. Toate acestea vor fi industrii în creștere în anii următori.
Mai mult, peste un miliard de oameni nu au acces la energie curată, accesibilă și fiabilă, iar lumea emite aproximativ 50 de miliarde de tone de dioxid de carbon în fiecare an. Ambele probleme indică oportunități considerabile de investiții în tehnologii energetice noi, mai curate – cum ar fi reactoarele nucleare de generația a IV-a, hidrogenul și bateriile – și în tehnologii de atenuare a schimbărilor climatice, cum ar fi captarea dioxidului de carbon.
Prin urmare, în 2021, Bloomberg Intelligence a estimat că fondul de active globale ESG (de mediu, social, guvernanță) va crește la 50 de trilioane de dolari în 2025, de la 35 de trilioane de dolari în 2020. Da, amploarea investițiilor – și multă promovare – a dus la valori foarte ridicate ale activelor în 2021. Dar acum că piețele au suferit o corecție bruscă, acestea au revenit la niveluri care ar trebui să fie mai favorabile pentru noi investiții.
Să luăm în considerare sursele regenerabile, care au suferit o contracție și o reevaluare a multiplilor preț-câștig. Aceste active ar trebui să fie acum foarte atractive pentru investitorii care caută să valorifice dinamica cerere-ofertă pe termen lung a tranziției energetice. Nu degeaba, sectorul energetic reprezintă acum aproximativ 13% din portofoliul Berkshire Hathaway, plasându-l pe locul al treilea după tehnologie (44%) și servicii financiare (24%).
Privind în viitor, există vești bune și vești proaste. Vestea bună este că schimbările de politică și de reglementare, cum ar fi subvențiile guvernamentale și scutirile fiscale din Actul SUA privind reducerea inflației, vor consolida și mai mult oportunitățile de investiții în multe dintre noile industrii în creștere. Și cu China redeschizându-se în sfârșit și inflația dând semne că a atins vârful, amenințarea recesiunii globale poate să se diminueze.
Vestea proastă este că ratele de creștere în general sunt încă în declin secular și că inflația poate rămâne aderentă la o medie pe termen lung mai mare de 3,27%. Aceasta înseamnă că investitorii ar trebui să aibă o viziune pe termen lung, pe măsură ce evaluează cele mai promițătoare oportunități pe care 2023 le are de oferit. S-ar putea încă să ieșim din perioada lungă de creștere economică fragilă și randamente meschine ale investițiilor. Dar acest rezultat nu este în niciun caz garantat.
Autorul:
Dambisa Moyo, economist internațional, este autoarea a patru cărți bestseller conform New York Times, inclusiv Edge of Chaos: Why Democracy Is Failing to Deliver Economic Growth
– and How to Fix It (Basic Books, 2018).
Preluare din economistul.ro