Cica 71% dintre români afirmă că un stil de viață sănătos este esențial pentru a trăi mai mult, în timp ce aproximativ 68% au ca țintă reducerea stresului de zi cu zi. Totuși, doar aproximativ jumătate se gândesc și la un viitor financiar mai bun, afirmând că economisesc sau intenționează să o facă.
Sănătatea, starea de bine și stilul de viață sănătos sunt pentru români cele mai importante pentru o viață longevivă. 71% dintre respondenții români la un studiu privind percepția despre longevitate desfășurat de NN Group în 11 țări consideră că trebuie să adopte un stil de viață sănătos pentru a putea trăi o viață mai lungă, dar și să reducă stresul (68%), să petreacă mai mult timp cu cei dragi (62%) și să-și asigure o situație financiară mai bună în viitor (56%).
Cu toate acestea, 58% dintre români recunosc că au dificultăți să țină pasul cu ritmul dinamic din viața de zi cu zi și să facă față stresului. Aproximativ 76% spun că resimt stres cel puțin moderat în unele perioade, iar 63% spun că se simt de multe ori epuizați la finalul zilei în perioadele stresante, motiv pentru care 9 din 10 caută în mod activ metode prin care să reducă stresul și, ca urmare, să fie mai pregătiți pentru longevitate.
Capacitatea de adaptare la dinamica vieții cotidiene și stabilitatea financiară în momente neprevăzute sunt esențiale în acest sens. Deși 58% dintre români sunt încrezători că pot găsi soluții să se descurce în momente dificile, mai mult de jumătate recunosc că ar face cu greu față stresului generat de o situație neprevăzută care le poate afecta sănătatea sau situația financiară a familiei, mai arată studiul NN.
Asigurările de viață, un ajutor nu doar pentru moștenitori, în caz de deces al titularului, ci chiar pentru asigurat, în situații limită. Plăți record în 2022, an cu inflație mare și probleme economice
Societățile din România care practică asigurări de viață au înregistrat, în 2022, Indemnizații Brute Plătite (IBP) în valoare de aproximativ 1,6 miliarde de lei, acesta fiind un record în istoria sistemului, reiese dintr-o analiză www.studiifinanciare.ro. Față de 2021, avansul plăților se situează între 20% și 25%, iar Primele Brute Subscrise (PBS) au stagnat, cel mai probabil, sau au crescut marginal.
Citește AICI tot ce trebuie să știi dacă vrei să răscumperi contractul de asigurare de viață
Indemnizațiile Brute Plătite (IBP) includ și răscumpările parțiale sau totale, care reprezintă, de fapt, cea mai mare parte a plăților. Aceasta înseamnă că sunt clienți care au ddeținut produse cu acumulare sau cu componentă investițională care au decis să folosească sumele adunate în alte scopuri. Este un sprijin substanțial pe care piața asigurărilor arată că îl poate oferi clienților, într-o perioadă dificilă, chiar și în condițiile în care, având în vedere nivelul ridicat de siguranță, plasamentele societăților de asigurare nu oferă randamente foarte mari. Trebuie precizat că, spre deosebire de investițiile prin fonduri, polițele de asigurare cu componentă investițională poartă pe toată perioada contractului și componenta de bază, cea de asigurare, care poate oferi familiei un ajutor, în caz că titularul contractului ajunge în incapacitatea de a mai obține venituri sau moare.
Inflația mare din România a forțat populația să consume din rezervele acumulate pentru a face față cheltuielilor, fapt certificat în mai multe sondaje și studii de specialitate. În acest context, mulți au recurs inclusiv la răscumpărarea totală sau parțială a contractelor de asigurare.
Majoritatea plasamentelor societăților de asigurare de viață sunt făcute în active cu nivel scăzut de risc, în principal obligațiuni.