Serviciile financiare -fonduri de investiții, firme de tranzacționare, bănci, companii de asigurări – sunt o piesă majoră în construcția economiei globale și au un rol important în stabilitatea și funcționarea acesteia. În analizarea oportunităților de tranzacționare și mai ales a valorii de piață a companiilor listate, investitorii iau în considerare nu numai ceea ce se întâmplă acum, ci și ceea ce este probabil să se întâmple în viitor.
Dar așteptările cu privire la schimbările viitoare ale economiei – care joacă un rol important în stabilirea prețurilor actuale – s-au schimbat și frica își arată colții. Iar riscurile privind stabilitatea financiară au crescut pe măsură ce războiul din Ucraina testează pe mai multe căi rezistența sistemului financiar. Creșterea accelerată a prețurilor mărfurilor și energiei împinge băncile centrale și guvernele (mai ales din economiile emergente) să facă compromisuri dificile între nevoia de a asigura stabilitatea financiară și cea de a asigura pacea socială. Condițiile financiare s-au înăsprit.
Hélène Rey – economist francez, profesor la London Business School – consideră că majorarea ratelor dobânzilor combinată cu subestimarea de către sistemul financiar a riscurilor climatice, cibernetice și geopolitice reprezintă amenințări serioase pentru economia globală. Băncile centrale retrag lichidități din economie pentru a lupta împotriva inflației, iar asta naște teama de o nouă criză financiară. Cu cât politicile monetare sunt mai înăsprite – spune Rey – cu atât mai mult încetinește crearea de credite, iar fluxurile de capital “se usucă” mai mult și primele de risc cresc, uneori excesiv. De altfel, toate cele șapte riscuri principale luate în calcul în analiza stabilității piețelor financiare se mențin la un nivel ridicat, iar patru dintre acestea fiind în creștere față de perioada anterior analizată, subliniază ultimul raport realizat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Riscul macroeconomic este inflamat în condițiile în care este de așteptat ca războiul din Ucraina să continue și să producă la nivel global o înfrânare a ritmului de creștere economică și majorarea rapidă a inflației. Iar gradul ridicat de incertitudine manifestat în contextul crizei actuale și reducerea încrederii consumatorilor și investitorilor determină erodarea prețurilor activelor, sporind riscul de piață. O tendință de creștere accentuată se manifestă și la nivelul riscului operațional – se arată în raportul ASF -, pe fondul intensificării atacurilor cibernetice la scară largă și în contextul conflictului militar dintre Rusia și Ucraina. Pe de altă parte, fintech poate crește eficiența și concurența și poate extinde accesul la serviciile financiare. Dar creșterea rapidă a firmelor fintech în segmente riscante de afaceri – precum și reglementarea inadecvată și interconexiunea lor cu sistemul financiar tradițional – conduce la perturbarea stabilității financiare.
În același context macroeconomic vulnerabil, tendința și probabilitatea de materializare a riscului de credit au fost evaluate în creștere, nivelul rămânând unul mediu spre ridicat. Raportul de stabilitate financiară al ASF mai arată că celelalte riscuri se mențin tot în această categorie: riscul de lichiditate, cu tendință și probabilitate de materializare în creștere, riscul de solvabilitate și riscul de profitabilitate.