Institutul de Studii Financiare (ISF) va implementa, împreună cu parteneri din mai multe țări europene rforme care vizează dezvoltaea produselor financiare de mediu, foarte utile în erspectiva unei dezvoltări durabile.
Acțiunea este parte din pachetul reformelor UE privind Investițiile de Retail pentru Tranziția Ecologică.
Proiectul actual abordează provocările care decurg din noua Directivă privind piețele instrumentelor financiare (MiFID II) și din Actul delegat aferent Directivei privind distribuția de asigurări (IDD), care obligă distribuitorii de fonduri și produse de asigurare să integreze preferințele de sustenabilitate în recomandările lor.
Cercetările anterioare evidențiază un decalaj notabil în România și Estonia între cererea investitorilor de retail pentru produse financiare de mediu și oferta acestora. Prin urmare, acest proiect își propune să îmbunătățească fluxul de economii de retail înspre un viitor durabil, consolidând în același timp mecanismele de protecție a investitorilor.
Proiectul contribuie la depășirea obstacolelor cheie, inclusiv deficitul de produse ecologice, declarațiile de marketing înșelătoare și complexitatea tehnică a obținerii preferințelor de sustenabilitate din partea clienților. Ca atare, această inițiativă contribuie la dezvoltarea unui ecosistem financiar mai durabil și mai rezistent în Europa.
Proiectul presupune colaborarea între următoarele organizații:
• Asso 2° Investing Initiative, Franța
• Institutul de Studii Baltice, Estonia
• Institutul de Studii Financiare, România
• Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, România
• Asociația Directorilor de Relații cu Investitorii din Bulgaria, Bulgaria
Acest proiect face parte din Inițiativa Europeană pentru Climă (EUKI) a Ministerului Federal German pentru Afaceri Economice și Acțiune Climatică (BMWK).