Studii Financiare Articole Economie Asigurari Proiect pe masa Senatului României, cu efecte pentru milioane de români: Stimuli fiscali pentru asigurări de sănătate și pensii private
Actualitate Asigurari Pensii Popular

Proiect pe masa Senatului României, cu efecte pentru milioane de români: Stimuli fiscali pentru asigurări de sănătate și pensii private

cropped image of patient giving id card to doctor to fill insurance claim form in clinic

Un număr important de români, mai ales cei care sunt angajați în companii medii și mari obișnuite să acorde beneficii extrasalariale, vor putea profita de o schimbare a legislației privind deductibilitatea pensiilor private facultative și a asigurărilor private de sănătate, scrie www.economica.net

Ambele instrumente sunt folosite și în prezent de către angajatori pentru a o oferi salariaților un beneficiu deductibil fiscal. În situații mai puțin întâlnite, cele două produse sunt achiziționate și direct, de către persoane fizice. Inițiatorii proiectului de lege motivează că cei 400 de euro deductibili în prezent nu mai corespund cu realitățile economice actuale, mai ales că România a parcurs o perioadă cu inflație ridicată. Subliniem că abonamentele de sănătate (oferite direct de operatorii din domeniu, nu de firmele de asigurare, și având o acoperire mai limitată) nu sunt vizate de respectivul proiect.

Un proiect de lege aflat pe masa senatorilor propune ca deductibilitatea, mai simplu spus suma care poate fi scăzută din impozitul pe venit, să crească de la 400 de euro la 1.200 de euro pe an. Inițiatorii proiectului de lege motivează că cei 400 de euro deductibili în prezent nu mai corespund cu realitățile economice actuale, mai ales că România a parcurs o perioadă cu inflație ridicată. Subliniem că abonamentele de sănătate (oferite direct de operatorii din domeniu, nu de firmele de asigurare, și având o acoperire mai limitată) nu sunt vizate de respectivul proiect.

Altfel spus, angajatorul poate oferi salariatului o poliță de asigurare privată cu o primă care să ajungă până la 1.200 de euro, iar acești 1.200 de euro vor putea fi scăzuți din impozitul pe venit. Similar, în cazul pensiei private facultative (Pilonul III), unde contribuția deductibilă ar putea merge până la 1.200 de euro, influențând masiv și suma acumulată în conturi de către salariați.

Stimul important pentru două piețe încă mici

Prima medie plătită pentru o asigurare de sănătate era, la finalul anului trecut, de circa 2.600 de lei, adică puțin peste 500 de euro. Pe piață există sub 400.000 de contracte, ceea ce arată că potențialul de dezvoltare este unul semnificativ.

La finalul lunii iunie 2024, zece fonduri de pensii facultative erau înscrise în Registrul Electronic al Autorității de Supraveghere Financiară, fiind administrate de opt societăți de administrare a fondurilor de pensii private. Activitatea de depozitare și custodie a activelor fondurilor de pensii facultative este realizată de doi depozitari.

Valoarea totală a activelor fondurilor de pensii facultative a fost de 5,33 miliarde lei la finalul lunii iunie 2024, în creștere cu aproximativ 30% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent și cu 12% raportat la finalul lunii decembrie 2023. Numărul de participanți înregistrați în sistemul pensiilor facultative, la 30 iunie 2024, a fost de 761.955 persoane, în creștere cu 14% față de aceeași perioadă a
anului 2023.

La nivelul Pilonului III, contribuția medie a participanților la 30 iunie 2024, a fost de aproximativ 160 lei/participant, în creștere cu 1,4% față de aceeași perioadă a anului anterior. În perioada ianuarie – iunie 2024, contribuțiile virate în sistemul de pensii facultative au fost în cuantum de aproximativ 346 milioane lei, în creștere cu 21% față de aceeași perioadă a anului 2023.

Exit mobile version