Studii Financiare Articole Economie Investitii Record pe Bursa de la București. Numărul investitorilor a atins un nivel istoric
Actualitate Investitii Popular

Record pe Bursa de la București. Numărul investitorilor a atins un nivel istoric

Evoluţile pozitive la Bursa din București vin după un an 2022 marcat de multe incertitudini. A fost o perioadă complicată acutizată de crize multiple, de la cea pandemică, a datoriilor suverane, a comerțului global și până la criza geopolitică de la granița cu Ucraina.

Cu toate astea, BVB a atins un nou record în 2022 în ceea ce priveşte valoarea totală de tranzacţionare pe toate pieţele cu toate tipurile de instrumente financiare după ce tranzacţiile totale au depăşit 24 miliarde lei și lichiditatea medie zilnică de tranzacţionare pentru toate tipurile de instrumente financiare listate pe Piaţă Reglementată şi Sistemul Multilateral de Tranzacţionare a ajuns la 95 de milioane lei. Totul, în creştere cu 11% faţă de 2021.

Numarul de tranzactii, cu toate tipurile de instrumente financiare realizate pe toate pieţele, a fost de 1,67 milioane de lei.

“Doar 2008 si 2009 au fost mai buni comparativ cu 2022, în privința numărul de tranzacții. Aceasta vine la pachet cu creșterea numărului de investitori, ultimele date arată o cifră de 133.000 de investitori la BVB, o dublare a cifrei investitorilor în ultimii doi ani. Driverul care conduce la această creștere ține cont de performanța bursei dar și gradul de lichiditate pe care îl vedem în cadrul sistemului bancar. În ultimii 7-8 ani au fost creșteri cu circa 10 %, anual, din punct de vedere al depozitelor. Creșteri importante observăm și la activele Pilonul II și III de pensii. Vedem un ecosistem care se dezvoltă”

Radu Hanga, Preşedintele BVB

BVB a premiat companiile românești care au performat pe bursă, în baza mai multor criterii precum finațările, lichiditatea, tranzacţiile intermediate şi transparența în comunicare.

Exit mobile version