Anul trecut, românii au pus la mare preț vacanțele și mai ales turismul extern. O arată cheltuielile care s-au ridicat la peste 7 miliarde de euro, toate făcute în afara ţării, suma este echivalentă cumulului din cei doi ani pandemici, 2020 şi 2021.
„Au fost doi ani de restricţii parţiale sau totale, iar oamenii au acumulat bugete pentru călătorii, bugete pe care nu le-au folosit. Cine n-a plecat în 2020 şi 2021 şi-a permis o vacanţă mai mare anul trecut sau chiar 2-3 mai mici“
Dumitru Luca, preşedinte ANAT
E clar că românii au tânjit după vacanțe și relaxare în cei doi ani în care au fost obligați să poarte masca, să fie condiționați în călătorii de vaccin sau testări repetate și să suporte izolarea socială. Așa se face că după doi ani în care oamenii au renunţat la a mai trece graniţele, odate ridicate restricțiile, nici chiar riscurile unei crize economice nu i-a mai oprit să plece in vacanțe. Destinațiile preferate ale românilor pentru zboruri au fost Italia, Spania, Turcia, Grecia, Egipt, Bulgaria și Marea Britanie, dar și Emiratele Arabe Unite (Dubai) și Țările de Jos (mai ales Amsterdam).
Conform datelor Băncii Naţionale a României, în 2019, românii au cheltuir în străinătate 5,3 miliarde euro, iar în 2022, suma a sărit de 7 miliarde de euro. În 2020, suma lăsată de români pentru călătoriile în străinătate a fost de doar 2,6 miliarde euro, iar în 2021, de 4,4 miliarde euro, conform BNR. Creşterea sumelor cheltuite de români în afara țării a fost consecința apetitul românilor, de-a călători, atât last minute, city break-uri, sau vacanțe normale cât şi de o creşterea preţurilor pentru transport, servicii și cazare, mai ales în Europa. Pentru a încuraja și mai mult turismul, mai multe asociații din domeniu propun chiar amânarea începerii anului şcolar pentru data de 18 septembrie, şi nu 11 septembrie, aşa cum propune Ministerul Educaţiei. Explicația este legată de faptul că în acea perioadă tarifele sunt mai scăzute la cazare şi vremea este mai blândă, iar jumătate dintre turiști sunt familii care au copii.