Studii Financiare Articole Actualitate Statistică oficială. Când scăpăm de inflație și criză și de ce e mai bine decât se așteptau analiștii- Morning Call ASF
Actualitate Analize ASF Economie Popular

Statistică oficială. Când scăpăm de inflație și criză și de ce e mai bine decât se așteptau analiștii- Morning Call ASF

recesiune, scadere

Eurostat a publicat ediția din februarie a tabloului statistic european interactiv privind redresarea economică, anunță analiștii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) în ultimul raport Morning Call.

Tabloul european conține indicatori lunari și trimestriali dintr-o serie de domenii statistice relevante pentru urmărirea redresării economice și sociale în urma pandemiei COVID-19, de-a lungul timpului și în funcție de țară.

Economia UE s-a menținut stabilă în trimestrul IV 2022, evitând o contracție în pofida unor șocuri negative excepționale. În același trimestru, declarațiile de faliment în UE au continuat să crească, depășind nivelurile de dinaintea pandemiei. Producția industrială și comerțul cu amănuntul din UE au scăzut în decembrie 2022, în timp ce producția din sectorul serviciilor a scăzut în noiembrie, toate rămânând totuși peste nivelurile pre-pandemice. În schimb, piața forței de muncă din UE a continuat să funcționeze bine în decembrie, rata șomajului rămânând stabilă, sub nivelul de dinaintea pandemiei.

În ianuarie 2022, inflația a dat semne de o nouă scădere în toate statele membre ale UE, în principal din cauza scăderii prețurilor energiei. În acest context, sentimentul economic din UE a continuat să se îmbunătățească în ianuarie, dar a rămas mult sub nivelul înregistrat înainte de declanșarea pandemiei.

Cea mai recentă creștere a fost determinată de îmbunătățiri puternice în industrie, servicii, comerțul cu amănuntul și încrederea consumatorilor, în timp ce încrederea a scăzut în sectorul construcțiilor.

Ca urmare a prețurilor ridicate la energie și a acțiunilor coordonate la nivelul UE de reducere a consumului de energie electrică, acesta a scăzut la niveluri nemaiîntâlnite de când blocajele COVID-19 au redus cererea în aprilie și mai 2020. Consumul de energie electrică din UE a fost cu 9% mai mic în noiembrie 2023, comparativ cu cea mai mică valoare înregistrată în luna corespunzătoare din perioada 2016-2019.

Cele mai noi tendințe din mediul financiar, zilnic, în Morning Call ASF.

Exit mobile version