Autoritățile din întreaga lume au solicitat o reglementare mai strictă a firmelor de criptomonede pe fondul prăbușirii dramatice a FTX, a doua cea mai mare bursă de criptomonede, anul trecut.
Bursa de criptomonede Coinbase (COIN) a declarat că plănuiește să își reducă numărul de angajați cu aproximativ 950 de persoane, ca parte a unei restructurări care se așteaptă să fie finalizată până la sfârșitul celui de-al doilea trimestru al anului curent.
Compania estimează ca restructurarea să coste între 149 și 163 de milioane de dolari, inclusiv 58 milioane de dolari până la 68 milioane de dolari în cheltuieli în numerar legate de indemnizațiile angajaților. Într-un document depus pe data de 10.01.2023 la Comisia pentru bursă şi valori mobiliare din SUA, Coinbase a declarat că răspunde la “condițiile de piață în curs de desfășurare care afectează economia cripto”.
Piața criptomonedelor continuă să fie afectată de fraude și investigații, deoarece patru persoane au fost acuzate de spălare de bani, infracțiuni fiscale și fraudă informatică într-o anchetă penală în care este implicat creditorul de criptomonede Nexo.
Procurorii bulgari susțin că Nexo este implicată într-o schemă infracțională internațională pe scară largă care implică spălare de bani și încălcări ale sancțiunilor financiare globale împotriva Rusiei. Potrivit agențiilor de presă locale citate de presa internațională, birourile Nexo din capitala Sofia au fost percheziționate pe 12 ianuarie 2023 de un grup de peste 300 de procurori, anchetatori și agenți străini.
Autoritățile au precizat că au fost efectuate percheziții în peste 15 locații din oraș. Procurorii bulgari susțin că 94 de miliarde de dolari (86 de miliarde de euro) au trecut prin platforma Nexo în ultimii cinci ani și că o persoană a finanțat activități teroriste prin intermediul platformei. Patru persoane au fost trimise în judecată în calitate de inculpați, acestea fiind acuzate că au participat, iar una dintre ele a condus un grup infracțional pentru spălare de bani, infracțiuni fiscale și fraude informatice de la începutul anului 2018 și până în prezent pe teritoriul Bulgariei, Marii Britanii, Elveției și al Insulelor Cayman. Creditorul cripto a declarat în repetate rânduri că respectă legislația împotriva spălării banilor și sancțiunile împotriva Rusiei. Agenția bulgară de știri a relatat vineri că împrumutătorul cripto s-a plâns de răspunsul forțelor de ordine la investigația în curs de desfășurare împotriva firmei – numind-o “rușinoasă” – și se pregătește să depună o acțiune în justiție împotriva guvernului, solicitând despăgubiri.
Autoritățile din întreaga lume au solicitat o reglementare mai strictă a firmelor de criptomonede pe fondul prăbușirii dramatice a FTX, a doua cea mai mare bursă de criptomonede, anul trecut. Uniunea Europeană a convenit asupra unor reguli de referință pentru reglementarea industriei criptomonedelor, a cărei prăbușire a cauzat daune majore investitorilor, care au cerut un control mai strict la nivel mondial. Se preconizează că regulamentul privind piețele de criptoactive (MiCA) va intra în vigoare la începutul anului 2023.
MiCA este menit să elimine lacunele din legislația UE existentă în domeniul serviciilor financiare prin stabilirea unui set armonizat de norme pentru cripto-active și pentru activitățile și serviciile conexe. Printre altele, MiCA impune restricții privind emiterea și utilizarea de stablecoins. Face parte dintr-un pachet mai amplu de măsuri privind finanțele digitale, care include, printre altele, și Legea privind reziliența operațională digitală (DORA) și Regulamentul privind regimul pilot DLT (care se va aplica începând cu 23 martie 2023).