Companiile românești revin la preferința pentru împrumuturile în valută. Schimbarea comportamentului mediului de afaceri vine ca o soluție, după seria repetată de creștere a dobânzilor din 2022, pe zona împrumuturilor în lei.
Soldul împrumuturilor contractate de firmele din România în valută a depășit echivalentul a 88 de miliarde de lei la finalul anului 2022, cu peste 43% mai mult decât la 31 decembrie 2021. Este cea mai importantă creștere anuală a împrumuturilor în valută din ultimii cel puțin 15 ani. Populația, arată datele Băncii Naționale a României, s-a împrumutat mai puțin și mai ales în lei, în condițiile în care împrumuturile gospodăriilor luate în valută s-au redus cu peste 10% iar cele în lei au crescut cu 7,3%. Și pentru ca “luna cadourilor” să fie una chiar atipică, merită menționat și că, în decembrie, soldul depozitelor populației a avut o creștere de câteva ori mai rapidă comparativ cu oricare lună din an, ceea ce arată încă o dată că oamenii se tem pentru viitor.
Reticența populației față de credite este explicabilă prin creșterea semnificativă a inflației, care a erodat valoarea reală a veniturilor salariale. Mai ales după declanșarea războiului din Ucraina, populația a mers mai mult spre economisire decât spre credite, ceea ce arată o teamă față de viitor. Este un comportament firesc, având în vedere actuala situație economică, politică și socială de la nivel mondial.
În privința firmelor, preferința pentru valută este cel mai probabil rezultatul creșterii repetate a dobânzilor pentru lei, în încercarea de a lupta cu inflația foarte mare. Depozitele în valută ale mediului de afaceri, exprimate în lei, au scăzut cu 2% față de luna noiembrie 2022, până la 50 miliarde lei la 31 decembrie 2022. Amintim că BNR a crescut dobânda de referință de patru ori, față de finalul lui 2021, ultima decizie în acest sens ducând dobânda la 7%, față de doar 1,75% cât era în decembrie 2021.
Dobânzile pentru credite au urmat astfel o traiectorie accentuată de creștere, ceea ce făcut ca accesul la împrumuturi să fie mai greu.
În același timp, Banca Centrală Europeană (BCE) a intrat în ciclul de majorare a dobânzilor abia către finalul verii (la luni de zile după BNR) și a plecat de la o dobândă medie pentru euro de sub 0%. Creditul în euro, în ciuda rescricțiilor privind valoarea și garanțiile, a devenit astfel semnificativ mai accesibil decât cel în lei.