În timp ce Banca Centrală Europeană (BCE) se pregătește să reducă rata dobânzii joia aceasta, pe 6 iunie, este posibil ca Rezerva Federală (Fed) să nu adopte o măsură similară în 2024, din cauza ratei inflației care depășește 3%.
Reducerea ratei de către BCE înaintea Fed reprezintă o anomalie istorică, potrivit lui Alin Latu, Country Manager România și Ungaria în cadrul iBanFirst. Aceasta ar putea avea un impact negativ asupra cursului de schimb al euro și ar putea exacerba inflația importată în Europa.
La începutul anului, piața monetară anticipa șase reduceri ale dobânzilor de către Fed, șase de către BCE și cinci de către Banca Angliei pentru 2024. Aceste previziuni nu luau în considerare reziliența creșterii economice, care a redus necesitatea de a relaxa politica monetară, precum și inflația mai volatilă decât se aștepta în unele cazuri, în special în Statele Unite. În prezent, piața prognozează doar două reduceri ale dobânzilor din partea BCE și câte una din partea Fed și a Băncii Angliei. Aceste prognoze, în mod evident, se pot schimba.
Fed amână în continuare reducerea ratei
Este greu de negat faptul că fereastra pentru reducerea ratei dobânzii se închide rapid peste Atlantic. Prețurile de consum au crescut cu 3,4% de la un an la altul, iar șansele ca Fed să facă un pas înapoi sunt reduse, cu excepția cazului în care inflația scade sub 3% pentru mai multe luni consecutive. „Ne așteptăm ca inflația din SUA să se stabilizeze în jurul valorii de 3% în timpul verii, înainte de a coborî sub acest prag simbolic abia la sfârșitul anului. Dacă prognoza se dovedește corectă, este posibil ca Fed să nu reducă ratele în 2024. Acesta nu mai este un scenariu improbabil”, spune Alin Latu.
Vizibilitate pe termen scurt
În timp ce în SUA există incertitudini semnificative privind evoluția pe termen scurt a politicii monetare, zona euro a stabilit data primei reduceri a ratei dobânzii, și anume joi, 6 iunie. Această decizie a fost confirmată recent de toți membrii cu o abordare dovish din Consiliul guvernatorilor BCE, precum și de economistul-șef al BCE, Philip Lane.
Reducerea va fi moderată, de doar 25 de puncte de bază, însă momentul ales este considerat oportun din două motive principale.
AICI găsiți întreaga analiză, inclusiv estimarea momentului când BCE va duce jos dobânzile, cu impact indirect asupra românilor cu credite în euro, dar și, indirect, asupra politicii viitoare a BNR