Studii Financiare Articole Actualitate Cele mai puternice companii din lume spun la ce să ne așteptăm de la 2025, în pregătirea Forumului Davos: Dezinformarea, în top amenințări
Actualitate International Popular Trending

Cele mai puternice companii din lume spun la ce să ne așteptăm de la 2025, în pregătirea Forumului Davos: Dezinformarea, în top amenințări

Conflictul armat între state este identificat drept cel mai mare risc imediat pentru 2025, fiind menționat de aproape un sfert dintre respondenți, reflectând tensiunile geopolitice crescute și fragmentarea globală, arată Global Risks Report 2025, un material realizat de World Economic Forum în pregătirea celebrului Forum de la Davos, care adună anual unii dintre cei mai influenți oameni din lume.

A 20-a ediție a Global Risks Report, publicată astăzi, dezvăluie un peisaj global tot mai fragmentat, în care provocările geopolitice, de mediu, sociale și tehnologice amenință stabilitatea și evoluția. Deși riscurile economice au o proeminență diminuată în rezultatele acestui an, ele rămân o preocupare majoră, fiind interconectate cu tensiunile sociale și geopolitice, arată sursa citată.

AICI raportul

Iată principalele concluzii:

Conflictul armat între state este considerat cel mai presant risc global imediat pentru 2025, aproape un sfert dintre respondenți clasându-l drept cea mai gravă amenințare a anului.

Dezinformarea și manipularea se mențin printre cele mai mari riscuri pe termen scurt pentru al doilea an consecutiv, subliniind amenințarea persistentă la adresa coeziunii sociale și guvernanței, prin erodarea încrederii și amplificarea decalajelor dintre și în interiorul națiunilor. Alte riscuri importante pe termen scurt includ evenimentele meteorologice extreme, polarizarea socială, spionajul și războiul cibernetic.

Riscurile de mediu domină perspectiva pe termen lung, clasamentele pentru următorii 10 ani fiind conduse de evenimente meteorologice extreme, pierderea biodiversității și colapsul ecosistemelor, schimbări critice ale sistemelor terestre și deficitul de resurse naturale. Poluarea, al cincilea risc de mediu în top 10, este percepută și ca un risc major pe termen scurt. Clasarea sa pe locul șase pe termen scurt reflectă recunoașterea în creștere a impactului grav asupra sănătății și ecosistemelor cauzat de o gamă largă de poluanți din aer, apă și sol. În ansamblu, evenimentele meteorologice extreme sunt evidențiate ca riscuri imediate, pe termen scurt și lung.

Pe termen lung, riscurile tehnologice legate de dezinformare, manipulare și efecte negative din utilizarea tehnologiilor AI completează acest peisaj sumbru.
„Tensiunile geopolitice tot mai mari, fracturarea încrederii globale și criza climatică pun presiune pe sistemul global cum nu s-a mai întâmplat până acum”, a declarat Mirek Dušek, Managing Director, World Economic Forum. „Într-o lume marcată de diviziuni accentuate și riscuri în cascadă, liderii globali au de ales: să încurajeze colaborarea și reziliența sau să se confrunte cu o instabilitate tot mai mare. Miza nu a fost niciodată mai mare.”

Sisteme fracturate, perspective fragile

Raportul, bazat pe opiniile a peste 900 de experți în riscuri globale, factori de decizie și lideri din mediul de afaceri, oferă o perspectivă sumbră asupra deceniului următor. Respondenții sunt mult mai puțin optimiști cu privire la perspectivele globale pe termen lung comparativ cu cele pe termen scurt. Aproape două treimi anticipează un peisaj global turbulent sau tumultuos până în 2035, cauzat în special de intensificarea provocărilor de mediu, tehnologice și sociale.

Peste jumătate dintre respondenți așteaptă instabilitate într-un interval de doi ani, reflectând clivajul extins în zona cooperării internaționale. Previziunile pe termen lung indică provocări și mai mari, pe măsură ce mecanismele de cooperare se confruntă cu presiuni tot mai mari. Riscurile sociale precum inegalitatea și polarizarea socială apar proeminent atât în clasamentele riscurilor pe termen scurt, cât și pe termen lung. Creșterea preocupărilor legate de activitățile economice ilicite, datoriile tot mai mari și concentrarea resurselor strategice evidențiază vulnerabilități care ar putea destabiliza economia globală în anii următori. Toate aceste probleme riscă să accentueze instabilitatea internă și să erodeze încrederea în guvernanță, complicând și mai mult eforturile de abordare a provocărilor globale.

Toate cele 33 de riscuri incluse în clasament înregistrează o creștere a severității pe termen lung, reflectând preocupările respondenților cu privire la frecvența sau intensitatea mai ridicată a acestor riscuri pe măsură ce deceniul următor se desfășoară.
„De la conflicte la schimbările climatice, ne confruntăm cu crize interconectate care necesită o acțiune coordonată și colectivă”, a declarat Mark Elsner, Head of the Global Risks Initiative, World Economic Forum. „Eforturile reînnoite pentru reconstruirea încrederii și promovarea cooperării sunt urgent necesare. Consecințele inacțiunii ar putea fi resimțite timp de generații.”

Cooperarea reprezintă cheia către stabilitate

Pe măsură ce decalajele se adâncesc și fragmentarea remodelează peisajele geopolitice și economice, necesitatea unei cooperări globale eficiente este mai urgentă ca niciodată. Totuși, cu 64% dintre experți anticipând o ordine globală fragmentată marcată de competiția între puteri mari și mijlocii, multilateralismul se confruntă cu presiuni semnificative.

Deceniul următor reprezintă un moment crucial pentru liderii globali de a naviga printre riscuri complexe și interconectate și de a aborda limitările structurilor de guvernanță existente. Pentru a preveni o spirală descendentă a instabilității – și pentru a reconstrui încrederea, a spori reziliența și a asigura un viitor durabil și incluziv pentru toți – națiunile trebuie să prioritizeze dialogul, să întărească legăturile internaționale și să creeze condiții pentru o colaborare reînnoită.

Exit mobile version