EIOPA, autoritatea europeană în domeniul supravegherii asigurărilor și pensiilor private, a emis o recomandare adresată FSC (Autoritatea de Supraveghere Financiară din Bulgaria), căreia îi cere proceduri mai clare și eficiente în ceea ce privește verificarea solvabilității firmelor de asigurare și reasigurare.
” FSC ar trebui să își revizuiască procesul de supraveghere în ceea ce privește verificarea poziției de solvabilitate a societăților și grupurilor de asigurare sau de reasigurare pentru a garanta, în cadrul unei abordări bazate pe analiza riscurilor proporțional cu natura, amploarea și complexitatea socetății sau grupului supravegheat, respectarea în mod continuu a Directivei Solvabilitate II (Solvency II)”, transmite EIOPA.
Documentul pe larg, precum și descrierea situației de fapt de la care a plecat acțiunea EIOPA poate fi consultat accesând adresa de mai jos
https://www.eiopa.europa.eu/eiopa-recommends-bulgarian-insurance-supervisor-fsc-review-its-supervisory-process-assessing-2025-01-13_en
Iată cum sună cerințele EIOPA:
– Revizuirea poziției de solvabilitate a unei societăți de asigurare sau de reasigurare este o sarcină crucială
a fiecărui supraveghetor care nu se poate baza pe o verificare simplă a datelor, ci implică o abordare bazată pe riscuri, proporțională cu natura, amploarea și complexitatea companiei , precum și o verificare și implicare proporțională a entităților supravegheate. În acest scop, FSC ar trebui să obțină dovezi justificative adecvate, în cazul în care este necesar.
– În cazul în care sunt implicate terțe părți cărora le sunt furnizate informații despre entitatea din Bulgaria, FSC ar trebui să efectueze o verificare corespunzătoare, să fie sigură de exactitatea informațiilor respective, pe baza unei analize de risc proporțională cu natura, amploarea și complexitatea întreprinderii.
Amintim că în România funcționează, în acest moment, mai multe societăți reglementate în Bulgaria care activează la noi în țară în baza pașaportului european, adică dreptul le liberă practică a oricărei firme din UE în orice altă țară UE.
Alte detalii la www.eiopa.europa.eu