Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat majorarea de capital efectuată de acționarul francez al societății de asigurări Groupama, lider de piață în România. Compania mamă a adus în subsidiara locală peste 196 de milioane de lei, adică în jur de 40 de milioane de euro.
Suma a fost deja vărsată în conturile societății din România, consemnând majorarea capitalului până la 319,1 milioane de lei. Groupama a fost una dintre societățile care au decis să își crească activitatea pe zona RCA, majorarea de capital find, de altfel, necesară pentru a crește solvabilitatea necesară unei activități mai intense pe această linie de asigurare. Conform unui comunicat al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), la finalul primelor nouă luni din 2022, Groupama ocupa prima poziție în clasamentul societăților de asigurări după Primele Brute Subscrise (PBS), cu o cotă de piață de aproape 18%.
Societatea era urmată îndeaproape de Allianz Țiriac, un alt asigurător care a apăsat mai tare pedala RCA în anul 2022. Pe segmentul RCA, cota Groupama se apropia de 21%, fiind al doilea jucător din sistem. De altfel, ponderea RCA în portofoliul societății a crescut de la sub 15% la peste 30% pe parcursul anului 2022, dar trebuie precizat că Groupama rămâne o companie cu portofoliu extrem de echilibrat și dominat în continuare de asigurări facultative. Francezii sunt un jucător important pe piața asigurărilor de sănătate, a asigurărilor CASCO și, relativ mai recent, pe zona de asigurări de viață.
Cel mai probabil, Groupama a încheiat anul 2022 ca lider de piață, aceasta fiind o premieră pentru compania care, deși a fost mereu în top, nu a mai încheiat un an ca lider.
” Strategia Groupama a fost întotdeauna aceea de a crește sustenabil, respectându-ne valorile și fiind un actor responsabil în industria de asigurări din România. Creșterea accentuată a subscrierilor RCA a presupus pentru compania noastră și consolidarea fondurilor proprii eligibile să acopere necesarul de capital și să asigure, totodată, o rată de solvabilitate care permite dezvoltarea sustenabilă. În prezent, capitalul social Groupama a crescut cu 196,5 milioane lei, rata de solvabilitate a companiei rămânând astfel la un nivel foarte bun, nivel care ne permite să ne urmărim în continuare strategia de creștere sustenabilă. Avem parte în acest proces de susținerea continuă a grupului din care facem parte, între 2020 și sfârștiul T4 2022, compania noastră beneficiind de 500 milioane lei sub formă de finanțare adițională adusă în România, un semn de încredere în piața noastră. La finalul anului 2021, Groupama a avut o rată de solvabilitate de 147%, noile valori urmând a fi comunicate după finalizarea procedurilor de auditare aflate în curs de derulare”, au declarat, pentru Profit.ro, reprezentanții asigurătorului.
În 2021, compania a subscris prime de asigurare în sumă totală de 1,629 miliarde de lei, în urcare cu 53,3% față de anul precedent.
În primele nouă luni din 2022, societatea a înregistrat un nivel PBS de 2,16 miliarde de lei.