Numărul beneficiarilor de pensii private cu contribuție obligatorie (Pilonul II) crește de la lună la lună, așa cum este și firesc, având în vedere că sistemul a trecut deja de jumătatea unui ciclu complet de viață, deci tot mai mulți paticipanți împlinesc condițiile de plată. Concomitent, sumele plătite au crescut și ele substanțial, în linie cu contribuțiile și randamentele din plasamente.
Peste 29.000 de români au beneficiat, în primele șase luni din 2024, de plata pensiei private, acesta fiind cel mai mare număr din istoria de 16 ani a sistemului, relevă datele cuprinse în ultimul Raport asupra sistemului de pensii private publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară(ASF). Comparând cu 2021, anul în care plățile au început o creștere mai accentuată, suma medie achitată de administratori a crescut cu circa 45%, de la 13.200 în 2021 la 19.170 de lei în primul semestru al acestui an, conform calculelor Studii Financiare.
Din valoarea totală a plăților efectuate, un procent de 55,2% este aferent deschiderii dreptului la pensie, 14,1% ca urmare a decesului participantului și 30,7% ca urmare a invalidității.
În semestrul I al anului 2024, ca și modalitate de plată a activului personal net, 80% dintre participanți/beneficiari au preferat plățile unice în detrimentul celor eșalonate. Ca urmare a deschiderii dreptului la pensie, au fost efectuate plăți unice în valoare de 235 milioane lei și plăți eșalonate în valoare de circa 83 milioane lei. Au fost înregistrate plăți unice în cuantum de 68,7 milioane lei și plăți eșalonate în cuantum de 12,7 milioane lei către beneficiarii activului personal net ca urmare a decesului participantului. Pentru invaliditate, cuantumul activului net personal plătit a fost de aproximativ 144,6 milioane de lei aferent plăților unice și 32,8 milioane lei prin plăți eșalonate.
De menționat că aceste sume reprezintă plățile făcute de administratori, sumele încasate efectiv de pensionari și de moștenitorii celor decedați înainte de a ieși la pensie fiind diminuate cu taxele și contribuțiile către stat. În prezent, se aplică impozit de 10% pe întreaga sumă și o contribuție de 10% doar pe câștigul din investiții.
Președintele ASF: Fondurile de pensii reprezintă una dintre cele mai importante surse de capital autohton
“Fondurile de pensii private reprezintă una dintre cele mai importante surse de capital autohton, cu orizont investițional pe termen lung, care au un rol deosebit de important în susținerea economiei românești și în dezvoltarea pieței financiare locale.”, a scris Alexandru Petrescu, președintele ASF, pe Facebook. Potrivit oficialului, sistemul se află încă într-o perioadă de acumulare, cu un nivel redus al plăților, având în vedere că sistemul este încă “tânăr”.
“Continuăm toate demersurile de susținere a creșterii importanței economisirii pe termen lung în rândul populației și al angajatorilor din România, concomitent cu dezvoltarea Pilonului III al pensiilor facultative și a Pilonului IV privind pensiile ocupaționale.”, a mai adăugat Alexandru Petrescu.