Studii Financiare Articole Economie Pensii Atenție la fraudele cu fonduri de pensii! Tot mai multe “oferte de nerefuzat” de la infractori informatici. Cum le recunoști și cum te protejezi
Actualitate Pensii Popular

Atenție la fraudele cu fonduri de pensii! Tot mai multe “oferte de nerefuzat” de la infractori informatici. Cum le recunoști și cum te protejezi

sursa: www.pixabay.com

Gradul de cinism și sofisticare al infractorilor informatici specializați pe “probleme financiare” este din ce în ce mai ridicat. Ajutați și de avansul tehnologic rapid, ei reușesc să creeze scheme care pot oricând să te păcălească.

Sunt celebre îndemnurile false ale unor persoane publice a căror imagine și voce sunt folosite, cu ajutorul AI, pentru a determina oamenii să “investească”, în fapt să alimenteze conturile unor infractori. Despre mesajele false de la bănci sau de la firmele de asigurare deja știe, sau ar trebui să știe, majoritatea populației. O schemă ceva mai nouă se joacă cu bătrânețile noastre. Mai precis cu dorința noastră, firească, de a avea o bătrânețe fără griji financiare. Oricât ne-am dori să o obținem, trebuie să știm, în primul rând, că nimeni nu îți poate oferi câștiguri pentru pensie de zeci de ori mai mari față de cele obținute pe căile cunoscute. Specialiștii de la Bidefender, una dintre companiile de anvergură în domeniul siguranței informatice, explică cum ne ferim de schemele cu fonduri de pensii.

Fraudele legate de fondurile de pensii sunt scheme frauduloase create pentru a fura fonduri de pensii, scriu cei de la Bitdefender.  Atacatorii aplică o combinație de tactici, tehnici și proceduri pentru a-și păcăli țintele, care variază de la promisiuni de profituri extraordinar de mari pentru diferite investiții până la oferirea de consiliere financiară nesolicitată sau de evaluare a programelor de administrare a fondurilor de pensii. Aceste fraude profită adesea de lipsa de cunoștințe financiare despre fondurile de pensii și exploatează încrederea și teama, ducând la pierderi financiare semnificative și daune emoționale.

Din păcate, fraudele continuă să aibă o rată mare de succes, în principal din cauză că sunt extrem de diverse și că autorii lor se pot adapta rapid la scenarii diferite, în funcție de situație.

Diferitele tipuri de fraude cu fonduri de pensii folosesc tactici distincte, care pot fi adaptate profilului victimei. Află care sunt aceste mici diferențe pentru a putea recunoaște mai bine semnele și pentru a te proteja corespunzător.

Cele mai des întâlnite fraude cu fonduri de pensii includ:

  1. Frauda cu plata în avans a unui comision: În cazul acestui tip de fraudă, autorii solicită o plată în avans, promițând profituri mari în viitor, aspect care, din păcate, nu se concretizează niciodată.
  2. Scamurile de phishing: Atacatorii colectează informații personale sub pretextul unei nevoi legitime sau al actualizării conturilor, ceea ce duce la furtul direct de date financiare sau cu caracter sensibil.
  3. Oferte de evaluare gratuită a fondurilor de pensii: Atacatorii se oferă să evalueze gratuit pensia ta pentru a găsi oportunități de investiții „mai bune”. În acest scenariu, scammerii le recomandă victimelor să-și transfere fondurile către investiții riscante sau false și apoi dispar fără urmă.
  4. Firme clonă: Pretinzând că reprezintă firme legitime, șarlatanii creează aparența de securitate, păcălind persoanele să investească în oportunități false. Așa cum este de așteptat, odată ce primesc fondurile sau datele dorite, atacatorii dispar în eterul digital.

Fiecare tip de fraudă are propriile subtilități. Este important să le recunoști și să le înțelegi pentru a reduce semnificativ riscul de a deveni victimă.

Cum recunoști fraudele cu fonduri de pensii

Identificarea fraudelor cu fonduri de pensii poate fi adesea un proces contraintuitiv, în special când acestea sunt învăluite într-un aer de legitimitate. Este important să recunoști anumite semne de alarmă pentru a preveni pierderile financiare.

Câteva dintre indiciile unei fraude includ un contact nesolicitat, promisiuni de profituri garantate, tactici de vânzare sub presiune și oferte complexe care sunt dificil de înțeles. Recunoașterea de la bun început a acestor indicatori poate constitui prima linie de apărare împotriva scammerilor.

Acești indicatori includ:

  1. Oferte nesolicitate: Ai grijă la apeluri necunoscute, e-mailuri sau mesaje text neașteptate care fac referire la pensia ta. Firmele reale nu inițiază sau inițiază rar contactul cu clienții fără solicitarea lor.
  2. Tactici sub presiune: Scammerii creează adesea senzația de urgență pentru ca tu să nu ai timp să te gândești sau să consulți un profesionist. Această tactică are drept scop să împiedice gândirea logică și un proces corect de luare a deciziilor.
  3. Promisiuni de profit prea bune pentru a fi adevărate: Mesajele care promit profituri neobișnuit de mari cu riscuri mici sau fără niciun risc sunt un semn clasic de fraudă. Acționează cu grijă și cu precauție când ai de-a face cu astfel de oferte.
  4. Complexitate și jargon: Este posibil ca atacatorii să folosească un număr copleșitor de detalii sau informații neclare privind investițiile pentru a induce în eroare victimele. Dacă nu înțelegi pe deplin situația, fă un pas înapoi și ia în considerare posibilitatea ca aceasta să fie o fraudă.
  5. Solicitări de informații personale: Scammerii îți pot solicita informații cu caracter sensibil din diferite motive (cum ar fi să-ți verifice datele, eligibilitatea). Orice solicitare de informații personale sau financiare suplimentare trebuie tratată cu scepticism.

Cum să eviți fraudele cu fonduri de pensii

Cea mai bună protecție împotriva fraudelor cu fonduri de pensii este o apărare bună. Ia măsuri proactive de securitate și tratează cu scepticism oportunitățile prea bune pentru a fi adevărate.

Verifică legitimitatea fiecărei comunicări sau oferte de pensie, solicită consiliere independentă, verifică informațiile din mai multe surse și gândește-te la toate implicațiile unei investiții, pentru a păstra controlul asupra destinului tău financiar.

  1. Verifică legitimitatea entității:  Verifică întotdeauna registrul Financial Conduct Authority (FCA) sau consultă un consilier financiar pentru a vedea dacă entitatea respectivă este legitimă.
  2. Consultă un consilier independent: Înainte de a lua orice decizie privind pensia, consultă un consilier financiar independent, care îți poate oferi o a doua opinie asupra ofertelor suspecte.
  3. Partajează informații cu atenție: Evită să partajezi informații personale sau financiare fără să verifici identitatea părții care le solicită sau atunci când nu ai inițiat contactul cu entitatea respectivă.
  4. Folosește instrumentele de detecție a fraudelor: Serviciile specializate precum Scamio de la Bitdefender te pot ajuta să detectezi rapid tentativele de fraudă. Această soluție poate analiza orice text, mesaj trimis pe platformele de socializare, URL, e-mail, imagine sau chiar cod QR suspect și poate detecta dacă este o fraudă. De asemenea, poate detecta fraudele pe baza scenariilor descrise; descrie o situație și Scamio îți va oferi o evaluare în ceea ce privește legitimitatea percepută a acesteia. Scamio este un instrument gratuit, disponibil pe Facebook Messenger, WhatsApp și pe browserul tău web. În plus, poți ajuta și alte persoane din Franța, Germania, Spania, Italia, Australia și Marea Britanie să fie în siguranță povestindu-le despre Scamio.

Cum să te protejezi împotriva fraudelor cu fonduri de pensii

Pentru a te proteja împotriva fraudelor cu fonduri de pensii și pentru a menține controlul strict asupra informațiilor personale și financiare, monitorizează regulat extrasele primite de la administratorul fondului de pensii și fii la curent cu cele mai recente practici de securitate.

Află informații despre tacticile folosite de scammeri și strategiile care stau la baza fraudelor și care evoluează continuu pentru a-ți proteja fondurile de pensie.

Găsește un echilibru între vigilența regulată și măsuri de securitate proactive pentru a-ți proteja pensia.

  1. Monitorizare regulată: Verifică-ți regulat extrasele primite de la administratorul fondului de pensii și identifică orice activitate neobișnuită sau modificări neautorizate în contul tău.
  2. Educare: Fii la curent cu orice noi tactici de fraude și încearcă să urmezi sfaturile de prevenție oferite de autoritățile financiare. Împărtășește-ți cunoștințele informându-i pe ceilalți. Astfel, poți limita sfera de acțiune a unei campanii de fraudă cu fonduri de pensii, reducând șansele de succes ale atacatorilor.
  3. Comunicare în siguranță: Folosește metodele de comunicare în siguranță pentru a discuta despre probleme financiare și abordează întotdeauna cu scepticism orice comunicări care se abat de la protocoalele de securitate instituite.

AICI poți vedea ce trebuie să faci dacă ajungi să fi victima unei fraude cu fonduri de pensii

Exit mobile version