Studii Financiare Articole Economie Pensii Pensiile administrate privat, în primele șase luni din 2022: Valoarea activului personal al participanților s-a stabilizat spre finalul perioadei, plăți către 11.000 de participanți, record absolut
Economie Pensii

Pensiile administrate privat, în primele șase luni din 2022: Valoarea activului personal al participanților s-a stabilizat spre finalul perioadei, plăți către 11.000 de participanți, record absolut

Pensiile administrate privat, în primele șase luni din 2022: Valoarea activului personal al participanților s-a stabilizat spre finalul perioadei, plăți către 11.000 de participanți, record absolut

Fondurile de pensii administrate privat (Pilon II) au efectuat, în perioada ianuarie-iunie 2022, plăți către 11.000 de participanți și beneficiari, aceasta fiind cea mai mare valoare semestrială de la lansarea sistemului.  Cea mai mare parte a plăților (88%) s-au făcut ca urmare a deschiderii dreptului la pensie, în timp ce 11% au fost plăți către beneficiari ca urmare a decesului participantului și 1% ca urmare a invalidității, relevă datele cuprinse în Raportul Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) privind evoluția sistemului de pensii private în semestrul I 2022.

Ca urmare a deschiderii dreptului la pensie, au fost efectuate plăți unice în valoare de 104 milioane lei și plăți eșalonate în valoare de circa 56 milioane lei, cu o plată medie de 16.545 de lei per participant sau beneficiar. Au fost înregistrate plăți unice în cuantum de 15 milioane lei și plăți eșalonate în cuantum de 5 milioane lei către beneficiarii activului personal net ca urmare a decesului participantului. Ca urmare a invalidității, cuantumul activului net personal plătit a fost de aproximativ 1,5 milioane de lei aferent plăților unice și 410 mii de lei prin plăți eșalonate.

Activele totale ale sistemului au ajuns la 87,37 miliarde de lei, la finalul lunii iunie 2022, în creștere cu 3% față de perioada similară a anului trecut, dar în scădere cu 2% comparativ cu 31 decembrie 2021. Numărul participanților a crescut la 7,88 milioane, cu 2% mai mult decât în perioada similară anului trecut, în timp ce contribuția medie a urcat la 235 de lei, cu 13% mai mult decât în primul semestru al anului 2021.

Toate cele șapte fonduri au înregistrat scăderi ale ratei de rentabilitate, însă se remarcă faptul că Valoarea Unitară a Activului Net (VUAN) a revenit către finalul perioadei analizate, ira în acst moment se mențină relativ constantă, deși la un nivel ușor mai scăzut decât înainte de izbucnirea războiului din Ucraina.

Rata de rentabilitate a unui fond de pensii administrat privat pe o perioadă reprezintă diferența dintre valoarea unității de fond din ultima zi lucrătoare a perioadei și valoarea unității de fond din ultima zi lucrătoare ce precedă perioada respectivă, totul raportat la valoarea unității de fond din ultima zi lucrătoare ce precedă perioada respectivă. Rata de rentabilitate anualizată a unui fond de pensii administrat privat se măsoară pentru perioada ultimelor 60 de luni anterioare efectuării calculului.

Valoarea unității de fond (VUAN) reprezintă raportul dintre valoarea activului net al fondului de pensii la o anumită dată şi numărul total de unități ale fondului la aceeași data.

La finalul lunii iunie 2022, în sistemul de pensii administrate privat existau 7,88 milioane de participanți, cu 2% mai mult decât la jumătatea anului precedent. În sistem sunt active 7 fonduri, primele trei gestionând peste 61% din participanți. Valoarea totală a activelor a ajuns la 87,37 miliarde de lei, în ușoară scădere față de 2021, în timp ce contribuțiile brute virate în prima jumătate a acestui an au atins 5,43 miliarde de lei, cu 12% mai mult față de perioada similară a anului 2021. La nivelul lunii iunie 2022, contribuția medie lunară a ajuns la 235 de lei, în creștere cu 13% față de anul precedent.

De la lansarea sistemului, în 2008, până la finalul lunii iunie 2022, peste 60.000 de participanți sau moștenitori ai acestora au beneficiat de plata activului. În total, s-au plătit peste 780 de milioane de lei.

Toate amănuntele privind evoluția pensiilor private pot fi consultate AICI

În perioada ianuarie-iunie 2022 au fost efectuate plăți ale activului personal net în valoare de circa 182 milioane lei către 11 mii de participanți sau beneficiari. Din valoarea totală a plăților efectuate, un procent de 88% este aferent deschiderii dreptului la pensie, 11% ca urmare a decesului participantului și 1% ca urmare a invalidității.

Exit mobile version