Studii Financiare Articole Economie Investitii Titlurile de stat și acțiunile, vedetele în „ringul bursier”
Actualitate Investitii Popular

Titlurile de stat și acțiunile, vedetele în „ringul bursier”

Valoarea tranzacțiilor cu titluri de stat a atins, în intervalul ianuarie-septembrie 2022, valoarea de 2,73 miliarde lei, în creștere cu 62% față de aceeași perioadă a anului trecut.

În același timp, acțiunile rămân clasa dominantă de active financiare, cu o pondere de 58% din totalul valorii tranzacționate la BVB până la 30 septembrie 2022, se arată în Raportul privind evoluției pieței de capital în primele nouă luni ale anului 2022, publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) AICI.

Documentul elaborat de ASF relevă faptul că evoluțiile piețelor financiare internaționale rămân influențate de gradul ridicat de incertitudine ce caracterizează contextul geopolitic și macroeconomic actual, ca urmare a războiului din Ucraina, a creșterii ratelor inflației, dar și a situației din China (criza imobiliară și protestele masive din marile orașe pe fondul politicii „zero Covid”).

Pe plan local, indicii bursei românești au înregistrat evoluții negative în trimestrul III al anului 2022 comparativ cu finalul anului 2021. Indicele de referință BET (care include evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB) a avut o scădere de 18,54% la 30 septembrie 2022, comparativ cu finalul anului 2021.

Valoarea totală tranzacționată pe piața reglementată și SMT a atins nivelul de circa 18 miliarde lei în primele nouă luni ale anului 2022, în creștere cu 29% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021.

Numărul de tranzacții derulate la BVB a crescut cu 23% în primele nouă luni din anul 2022, comparativ cu perioada similară din anul precedent. Aproximativ 96% din valoarea totală a tranzacțiilor a avut loc pe piața reglementată a BVB, restul fiind derulate pe SMT.

La finalul trimestrului III al anului 2022, capitalizarea bursieră de pe piața reglementată a atins nivelul de 171,32 miliarde lei, în scădere cu aproximativ 21% comparativ cu 30 septembrie 2021. Față de finalul anului 2021, capitalizarea bursieră BVB (doar acțiuni) a înregistrat o scădere considerabilă, de 25%, pe fondul contextului geopolitic și macroeconomic deteriorat.

Mai multe detalii despre evoluția pieței de capital în primele nouă luni ale anului 2022, găsiți AICI.

Exit mobile version