Aproape 600.000 de femei sunt astăzi acţionare sau asociate în companii active pe piaţa din România. Cifrele sunt cu 11% peste nivelul din 2019 şi cu 46% mai multe mari decât în 2013, potrivit datelor de la Registrul Comerţului analizate de specialiştii KeysFin.
Potrivit unei analizei publicate în preajma Zilei Internaționale a Femeii, din datele Ministerul Finanțelor, 20 % din totalul companiilor locale sunt controlate majoritar de doamne. Asta înseamnă că din totalul de aproape 167.000 de business-uri, peste 50% din capital este administrat de femei.
“Ca pondere, cifra reprezintă aproape 37% din totalul acţionarilor şi asociaţilor din România, iar dacă adăugăm şi titularele de PFA / Întreprinderi individuale / Întreprinderi familiale ajungem la aproximativ 800.000 de doamne implicate direct în afaceri“, Diana Florescu, analist economic KeysFin.
Cifra de afaceri a acestor companii, in 2021, însumează 171 de miliarde de lei, echivalentul a 35 miliarde de euro. Business-urile în care activează româncele în calitate de acţionar sau asociat majoritar sunt, în medie IMM-uri, cu 3 salariaţi şi cu o cifră de afaceri de peste 1 milion de lei. Româncele au controlat majoritatea companiilor locale cu acţionariat feminin fiind urmate în topul naţionalităţilor, de reprezentantele din China, Italia, Germania şi Moldova.
“Nu sunt multe topuri care plasează favorabil România pe primele locuri în UE, însă anul trecut am înregistrat al doilea cel mai mic decalaj salarial pe criterii de gen, de doar 3,6%, fiind imediat sub liderul la nivelul de trai, Luxemburg, care a înregistrat pentru prima dată în istorie un decalaj salarial negativ. Înseamnă că femeile din Luxemburg angajate în industrie, servicii şi construcţii au fost în medie mai bine plătite decât bărbaţii, potrivit datelor Eurostat”, Diana Florescu, analist economic KeysFin.
Salariul mediu net local a crescut de 2,3 ori în ultimii 10 ani, potrivit ultimelor date de la INS. Astfel, diferenţa dintre veniturile obţinute de femei şi de bărbaţi, luând în considerare salariul mediu net, s-a redus de la 9,9% în 2012, la 4,6% în 2021. Româncele câștigă cel mai bine din IT, administraţie publică şi chiar industria extractivă. La polul opus, cei mai puțini bani îi primesc româncele care lucrează în hoteluri şi restaurante. Când vine vorba de salarizarea pe criterii de gen, există domenii în care româncele câștigă mai mult decât bărbații – acestea sunt serviciile administrative, construcţiile sau administraţia publică. La polul opus, cel mai mare decalaj salarial, înregistrat în 2021, îl întâlnim în zona intermedierilor financiare şi în industria prelucrătoare. În România, cele mai multe femei lucrează în industria prelucrătoare, comerţ sau în sănătate și asistenţă socială.