Astăzi se împlinesc 173 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu. Unii i-au spus “poet național”, alții au considerat că a fost mult supraevaluat. Una peste alta, este, de departe, “cel mai mare”, iar în lumea banilor chiar i s-a atribuit acest statul oficial.
După 173 de ani de la naștere, Mihai Eminescu este încă cel mai mare. Poet? Noi spunem că da, deși sunt sunt destui ” cârcotași”. Jurnalist? Probabil. Prozator? Este acolo. Cu siguranță, însă, este cel mai mare dintre personalitățile noastre din punct de vedere monetar, iar asta spune multe, pentru că nu oricine poate apărea pe cea mai valoroasă bancnotă în lei.
Eminescu spunea că: ,,Oamenii nu se deosebesc atât prin ceea ce zic, cât prin ceea ce fac! E multă diferență între educație și cultură. Educația e cultura caracterului, cultura este educația minții”.
Așadar, fără cultură nu există educație, iar fără educație, nu există…mai nimic. Și, dacă poetul continuă să fie viu, după 173 de ani, inclusiv pe o bancnotă, îndemnul lui Eminescu poate fi citit ca o pildă și în ceea ce privește educația financiară. Nu e mai puțin important să cunoști cum să îți gestionezi veniturile decât cum să înțelegi mai mult din natura omului. Astăzi, nu are o importanță mai mică felul în care îți alegi fondul de investiții, firma de asigurări sau banca cărora le încredințezi economiile tale decât criteriile în baza cărora alegi ce cărți vei citi luna următoare.
Eminescu a murit sărac, dar asta și pentru că lumea în care el trăia era alta . Chiar “dacă lumea este un vis”, cum spunea poetul, nu uitați să vă asigurați valorile sau să investiți în viitorul vostru și al celor dragi! Pentru că astăzi se poate.