La propunerea Autorității de Supraveghere Financiară(ASF), Guvernul României a adoptat, pe finalul anului trecut, o Ordonanță de Urgență (OUG), care aduce cele mai importante schimbări din istoria de 14 ani a sistemului de pensii private. Iată care sunt cele patru modificări care privesc în mod direct cel aproximativ 7,9 milioane de participanți la pensiile administrate privat (Pilonul II).
Moștenitorii participanților la sistemul de pensii administrate privat (Pilonul II) care decedează înainte de a se naște dreptul la pensie au acum posibilitatea de a încasa activul într-o plată unică sau, în tranșe, pe 5 ani. Până pe 24 decembrie anul trecut, moștenitorii puteau doar să transfere activul în propriul cont de pensie privată, urmând să încaseze totalul atunci când erau pensionați la termen sau pe caz de boală. Este una dintre modificările cu impact direct asupra celor 7,9 milioane de participanți adusă, printr-o OUG concepută la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
O a doua modificare cu impact direct este eliminarea comisionului de administrare în valoare de 0,5% din contribuția virată lunar. În al treilea rând, în cazul în care un participant decedează înainte de a ieși la pensie, drepturile nerevendicate de moștenitorii săi nu se mai prescriu după o perioadă de 3 ani, așa cum se întâmpla până acum. Moștenitorii pot solicita plata oricând.
Nu în ultimul rând, cei care dețin o decizie de pensionare pe caz de invaliditate pot revendica suma din cont, indiferent de gradul de invaliditate și de natura acesteia (revizuibil sau nerevizuibil).
Amintim că, în ultimii ani, numărul plăților efectuate de fondurile de pensii administrate privat au crescut exponențial și vor continua să crească. Până la finalul anului 2021 se efectuaseră deja 50.000 de plăți, în valoare totală de peste 660 de milioane de lei. În primele nouă luni din 2022 s-a înregistrat un nou record, încă 18.000 de participanți și moștenitori primind o sumă totală de 297 de milioane de lei. Așadar, aproape 1 miliard de lei, plătit către peste 68.000 de participanți și moștenitori. În acdest context, modificările enumerate mai sus au o importanță majoră, întrucât aproape toate plățile făcute până acum sunt în baza decesului unor participanți sau a invalidității.
Ce taxe și contribuții se plătesc pe suma încasată
Este important de știut că, în condițiile în care optează pentru încasare sumei în tranșă unică sau eșalonat pe 5 ani, participanții și moștenitorii trebuie să achite, pe lâmgă comisionul bancar și taxe și contribuții către stat. Este vorba despre impozitul pe venit de 10% și de contribuțiile de 10%. Dacă pensia se încasează lunar ea vine cu o deductibilitate de până la 2000 de lei. Administratorul își ia comisioanele pe perioada de contributivitate.