Studii Financiare Articole Economie Investitii Un an mai bun pentru piața de capital?
Actualitate Investitii Opinii Popular

Un an mai bun pentru piața de capital?

Jim O’Neill este fost președinte al Goldman Sachs Asset Management și fost ministru al trezoreriei din Regatul Unit, este membru al Comisiei Pan-Europene pentru Sănătate și Dezvoltare Durabilă.

Deși a trecut aproape un deceniu de când am renunțat la un loc de muncă cu normă întreagă în finanțe, piețele – și ciudățeniile pieței – încă mă fascinează, mai ales când trimit semnale care contravin unui consens larg răspândit în rândul analiștilor și investitorilor. Având în vedere toate dezamăgirile din 2022, perspectivele pentru noul an sunt destul de proaste. Principalele corporații anunță concedieri, iar Fondul Monetar Internațional prognozează că cel puțin una din trei țări va experimenta o recesiune în acest an.

        Motivele unui astfel de pesimism nu sunt greu de găsit. Marile surprize inflaționiste din 2022 au declanșat o înăsprire masivă și rapidă a politicilor monetare în majoritatea economiilor majore, iar băncile centrale cheie au continuat cu decizii dure. Deși Rezerva Federală a SUA și-a redus amploarea creșterilor dobânzilor de la 75 de puncte de bază la 50 de puncte de bază în decembrie, totuși a arătat clar că sunt probabile mai multe creșteri ale ratei dobânzilor – și că o reducere a ratei dobânzii nu e pe masa de lucru a anului 2023. Și mai rău, multe alte probleme, cum ar fi războiul Rusiei în Ucraina, continuă să dea în clocot, amenințând lanțurile de aprovizionare, piețele și economiile din întreaga lume.

        La un moment dat în cariera mea, mi s-a făcut cunoștință cu un vechi almanah care oferea o nesfârșită gamă de adevăruri despre performanțele anterioare ale piețelor de valori din SUA. O judecată de valoare care mi-a rămas mereu în minte este regula celor cinci zile: dacă indicele S&P 500 realizează un câștig net în primele cinci zile de tranzacționare ale anului calendaristic, acțiunile vor avea o performanță bună pentru anul general. Când mi-am rugat colegii să verifice acest fapt pentru perioada 1950-2014, ei au constatat că a fost valabil mai mult de 80% din timp.

        Ei bine, în primele cinci zile ale anului 2023, piața a crescut cu puțin peste 1%, ceea ce înseamnă că există o șansă de peste 80% ca aceasta să fie pozitivă pe an – cel puțin conform regulii celor cinci zile. Dar înainte să vă grăbiți să cumpărați acțiunile preferate, permiteți-mi să adaug câteva avertismente evidente. În primul rând, piața de valori tinde să crească mai mult decât să scadă: anii cu scăderi nu sunt nici pe departe la fel de frecvenți ca anii de creștere. Acest lucru nu este deosebit de surprinzător, având în vedere rolul proeminent pe care îl joacă piețele de acțiuni în finanțe.

        În al doilea rând, regula celor cinci zile nu este etanșă. Există o șansă de aproape 20% ca o piață în creștere în primele cinci zile de tranzacționare să ajungă la scădere în cursul anului. În cele din urmă, condițiile economice și nu vreo statistică învechită vor determina rezultatul. La urma urmei, de ce ar trebui primele cinci zile să fie determinante pentru ceva? Este de înțeles că mulți investitori de retail și instituționali ar dori să semnaleze încrederea pentru anul în curs, dar nu există niciun motiv economic subiacent pentru care această perioadă ar trebui considerată deosebit de predictivă.

        Cu toate acestea, alte evoluții recente oferă un motiv de speranță. Comentatorii își pot schimba în curând tonul, iar acest lucru ar putea face investitorii mai deschiși la ideea de a accepta o narațiune colectivă diferită de cea care le-a influențat comportamentul până acum. Văd trei motive pentru care s-ar putea întâmpla asta.

        În primul rând, în ciuda războiului din Ucraina, prețurile multor mărfuri – inclusiv gazele naturale – au scăzut semnificativ în a doua jumătate a anului 2022. Acest lucru nu numai că crește probabilitatea ca presiunile inflaționiste să se reducă; înseamnă, de asemenea, că venitul disponibil al companiilor și al consumatorilor nu este atât de vulnerabil pe cât se presupunea anterior. La fel de important, câțiva indicatori de înaltă frecvență pentru sfârșitul anului 2022 și începutul lui 2023 au fost mai buni decât se aștepta, mai ales în Europa.

        În al doilea rând, alți indicatori ai inflației au fost, de asemenea, mai buni decât se aștepta pe ambele maluri ale Atlanticului, inclusiv cea mai recentă serie de date privind salariile din SUA. În timp ce Fed și multe alte bănci centrale insistă că vor rămâne vigilente, îmi amintesc de ceva ce mi-a spus odată un renumit administrator de fonduri speculative din SUA: singurul lucru pe care îl puteți ști despre Fed este că își va schimba mesajul ori de câte ori contextul se schimbă. Dacă imaginea inflației continuă să se îmbunătățească mai repede decât se așteaptă oficialii Fed, ei își vor schimba punctul de vedere.

        În cele din urmă, nu trebuie să uităm China, care și-a abandonat brusc politica zero-COVID în decembrie anul trecut. În pofida creșterii masive a infecțiilor și a spitalizărilor, sfârșitul blocajelor pregătește scena pentru o mare redresare ciclică a economiei chineze – chiar și cu toate celelalte provocări structurale cu care autoritățile chineze trebuie să se confrunte. Amintiți-vă că a existat o revenire similară după blocaj în multe alte țări (chiar și în Regatul Unit, în ciuda tuturor celorlalte probleme).

        Investitorii vor căuta și mai multe indicii cu privire la ceea ce se va întâmpla în continuare. Dacă piețele reușesc să rămână puțin mai optimiste până la sfârșitul lunii, bănuiesc că și opiniile multor comentatori se vor schimba. Atunci va fi timpul să ne gândim dacă lucrurile sunt cu adevărat bune – sau dacă regula celor cinci zile este cel mai bine ignorată.

Traducere, adaptare, editare: Daniel Apostol, ClubEconomic
Drepturi de autor: Project Syndicate, 2022.
www.project-syndicate.org

Exit mobile version