Studii Financiare Articole Economie Pensii Metoda legală prin care poți aduna mai mulți bani pentru pensie. Fondurile pilon II au avut rezultate diferite
Analize ASF Pensii Popular Uncategorized

Metoda legală prin care poți aduna mai mulți bani pentru pensie. Fondurile pilon II au avut rezultate diferite

Fondurile de pensii administrate privat (Pilon II), la care cotizează obligatoriu peste 7,9 milioane de angajați din România, au portofolii aproape identice, ca tipuri de active, însă obțin rezultate în unele cazuri mult diferite în ceea ce privește randamentele. Mai ales în ultimii ani, când randamentele au fost în scădere și chiar negative la nivel de sistem (doar în 2022 s-a întâmplat) a devenit important să urmăriți performanța fondului unde sunteți alocat. Pe termen lung, o mutare “inspirată” poate face diferența.

Legea care reglementează sistemul de pensii private din România și legislația secundară concepută la nivelul Autorității de Supraveghere Financiară(ASF) dau dreptul oricărui participant la fondurile de pensii administrate privat (Pilonul II) să își schimbe, simplu și rapid, fondul unde cotizează cu 3,75% din salariu. Este un avantaj care, după 15 ani de existență a sistemului, într-o perioadă complicată în care inflația erodează randamentele, își arată din plin utilitatea. Studii Financiare a realizat, pe baza datelor cuprinse în ultimul raport ASF, dar și în secțiunea de pe site-ul instituției dedicată indicatorilor pieței pensiilor private, o analiză care relevă că performanțele fondurilor de pensii diferă atât pe perioadă scurtă cât și pe perioade medii (5 ani) și lungi (de la începutul sistemul, în urmă cu 15 ani). Altfel spus, câștigurile obținute de administratori pentru participanții lor sunt diferite, iar în anumite cazuri diferențele sunt semnificative.

Înainte de a prezenta randamentele, iată cum puteți face trecerea de la un fond la altul, atunci când considerați că o astfel de mutare vă poate aduce o sumă mai mare în conturi.

Cum verific la ce fond cotizez și cum fac trecerea către un alt fond, atunci când este cazul

Deși toți românii cu vârsta mai mică de 35 de ani care se angajează pentru prima dată sunt obligați să cotizeze cu 3,75% din salariu către un fond de pensii administrat privat, nu toți cei 7,9 milioane de participanți în sistem știu la ce fond cotizează, pentru că doar puțini dintre aceștia au optat pentru un anumit administrator, majoritatea fiind repartizați aleatoriu.

Pentru cei care nu știu la ce fond sunt, primul pas este să afle această informație, lucru care se poate face simplu printr-un formulat online pus la dispoziție de ASF.

Formularul este disponibil AICI

Mai departe, dacă doriți să schimbați administratorul, trebuie să completați actul de aderare la noul fond. Documentația trebuie cerută direct la administrator, care o poate trimite prin poștă. Persoanele care locuiesc în București pot merge direct la sediul administratorului pentru semnarea actelor.

AICI găsiți adresele tuturor administratorilor

Următorul pas către schimbarea administratorului este notificarea actualului administrator. Notificarea se face prin completarea unui formular disponibil pe site-ul ASF.

AICI, la secțiunea Anexe a normei ASF, situată la final, găsiți formularul pentru notificarea administratorului la care doriți să renunțați

Ulterior, are loc transferul disponibilităților bănești ale clientului de la un fond la altul. Suma transferată este egală cu valoarea la zi a unităților de fond deținute de vechiul fond, care se convertește ulterior la unitățile noului fond, ținând cont de valoarea la zi a acestora.

Odata finalizată procedura, veți primi prin poștă o informare privind transferul.

Evoluții diferite ale performanțelor pentru administratorii de fonduri

Unul dintre indicatorii semnificativi pentru piața fondurilor private, calculat trimestrial de ASF în rapoartele privind piața de profil, este rata de rentabilitate. În termeni simpli, aceasta reprezintă o medie a randamentelor anualizate, calculate pe o perioadă de 5 ani. Tehnic, rata de rentabilitate a unui fond de pensii administrat privat pe o perioadă reprezintă diferența dintre valoarea unității de fond din ultima zi lucrătoare a perioadei și valoarea unității de fond din ultima zi lucrătoare ce precedă perioada respectivă, totul raportat la valoarea unității de fond din ultima zi lucrătoare ce precedă perioada respectivă. În tabelul de mai jos, puteți urmări ratele de rentabilitate înregistrate la finalul primelor trei trimestre din 2022 și la finalul primelor trei trimestre din 2021, conform Raportului ASF.

Denumire fond de pensiiSeptembrie 2021Septembrie 2022
Metropolitan Life5,70%3,33%
Vital (AEGON)6,06%3,25%
Aripi (Generali Pensii)6,34%2,78%
NN5,98%2,68%
AZT Viitorul Tău5,99%2,63%
BCR5,85%2,37%
BRD4,85%1,98%
Sursa: Raportul ASF privind evoluția pensiilor private în primele nouă luni din 2022

În afară de rata de rentabilitate publicată, așa cum arătam, trimestrial ASF pune agreghează și indicatori aproape în timp real (sunt actualizați la câteva zile). Unul dintre aceștia este indicele VUAN, adică Valoarea Unitară a Activului Net, în fapt cel mai important indicator din perspectiva clientului. Acesta este calculat prin împărțirea activului net deținut de un fond la un moment dat la totalul unităților de fond. Altfel spus, un participant poate calcula oricând care este valoarea contului său de pensie prin înmulțirea valorii VUAN cu numărul de unități de fond deținute.

Evoluția VUAN poate fi urmărită AICI

În tabelul de mai jos, evoluția VUAN în anul 2022.

Denumire fondVUAN 31.12.2021VUAN 30.12.2022Evoluție
AZT Viitorul Tău26,9 lei25,7 lei-4,46%
BCR28,6 lei27,5 lei-3,84%
NN29,8 lei28,4 lei-4,69%
Aripi (Generali Pensii)29,5 lei28,2 lei-4,4%
Vital(Aegon)27,2 lei26,3 lei-3,9%
Metropolitan29,2 lei29,1 lei-0,34%
BRD24,1 lei23,4 lei-2,9%
SURSA: ASF

Mai departe, cifrele publice ne pot ajuta să vedem evoluția fondurilor pe toată perioada care a trecut de la lansarea sistemului, în urmă cu 15 ani. Având în vedere că , la început, toate fondurile au plecat de la un VUAN de 10 lei, tabelul de mai jos, care arată ultimele date disponibile privind acest indicator relevă performanța pe toți cei 15 ani. Diferența între nivelul VUAN și 10 lei, înmulțită cu numărul de unități de fond arată care este plusul obținut de administrator.

Denumire fond de pensiiNivelul VUAN la 16.01.2023(lei)
Metropolitan Life29,6
NN29,09
Aripi (Generali Pensii)29
BCR28,2
Vital26,8
AZT26,3
BRD23,9
  
SURSA: ASF

Exit mobile version