Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) a publicat ediția pentru luna iunie a Raportului privind stabilitatea financiară, care face un bilanț al principalelor evoluții și riscuri din sectorul european al asigurărilor și al pensiilor ocupaționale, notează analiștii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în ultimul Morning Call.
EIOPA constată că economia europeană se confruntă în prezent cu o nouă perioadă de incertitudine ridicată și cu un risc ridicat pentru stabilitatea financiară. Inflația persistentă, peisajul geopolitic tensionat și creșterea costurilor de finanțare – inclusiv în urma recentelor turbulențe financiare – reprezintă o provocare pentru perspectivele de creștere în Europa și pentru condițiile de afaceri ale instituțiilor financiare. În pofida acestui mediu dificil, asigurătorii și fondurile de pensii au rămas rezistente.
(Re)asigurătorii europeni au intrat în 2023 cu poziții de solvabilitate solide, chiar și în condițiile unor pierderi considerabile din cauza catastrofelor naturale, a unor randamente mai slabe ale investițiilor, a unei inflații mai mari decât se așteptau și a incertitudinilor economice continue. Rentabilitatea subscrierilor a variat foarte mult de la un segment la altul și a scăzut în general. În pofida unor negocieri de reînnoire dificile la începutul anului 2023, care au durat mai mult decât de obicei și au înregistrat creșteri substanțiale de prețuri, asigurătorii au reușit să obțină acoperirea de reasigurare pe care o căutau.
Alte subiecte tratate în ultimele rapoarte Morning Call:
- ASF a aprobat prospectul pentru vânzarea de acțiuni de până la 17,34% din acțiunile producătorului public de energie hidroelectrică Hidroelectrica, care se va desfășura în perioada 23 iunie – 4 iulie la Bursa de Valori București
- Bugetul UE: Comisia propune consolidarea bugetului pe termen lung al UE în vederea abordării celor mai urgente provocări. Uniunea Europeană (UE) s-a confruntat cu o serie de provocări fără precedent și neașteptate de la adoptarea, în 2020, a cadrului financiar multianual (CFM)
- A 22-a analiză anuală a Băncii Centrale Europenene privind rolul internațional al monedei euro prezintă o imagine de ansamblu a evoluției utilizării monedei euro de către rezidenții din afara zonei euro. Raportul acoperă evoluțiile din anul 2022.