Studii Financiare Articole Economie Asigurari Riscuri mai mari în asigurări. Ce spune supraveghetorul european despre viitorul pieței
Actualitate Analize ASF Asigurari Popular Uncategorized

Riscuri mai mari în asigurări. Ce spune supraveghetorul european despre viitorul pieței

EIOPA, organismul european în domeniul supravegherii ș reglementării asigurărilor și pensiilor private, a publicat noul tablou al riscurilor la care sunt expuse firmele din domeniul asigurărilor. Riscul de piață, generat în principal de expunerile mari pe zona de obligațiuni, acolo unde volatilitatea este în creștere, reprezintă cea mai mare problemă, iar nici un alt tip de risc nu a revenit la niveluri reduse.

Autoritatea Europeană pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA) a publicat tabloul riscurilor, ediția din februarie 2024, care arată că expunerea asigurătorilor la riscul de piață este în prezent la un nivel ridicat și reprezintă principala preocupare pentru sector, relevă ultimul raport Morning Call.

Riscurile macro și ale digitalizării sunt încă relevante, dar au scăzut la niveluri medii. Nivelurile de risc pentru celelalte categorii de risc sunt la niveluri medii. Riscurile de piață rămân proeminente, având în vedere volatilitatea ridicată a piețelor de obligațiuni și o scădere suplimentară a prețurilor imobiliarelor comerciale. În timp ce riscurile macro persistă în sectorul asigurărilor, există o tendință de scădere, în principal datorită unei reduceri a inflației prognozate. Riscurile de credit rămân la un nivel mediu, fără nicio indicație de schimbări semnificative.

Riscurile de lichiditate și finanțare rămân la niveluri medii, cu o tendință de creștere determinată, în parte, de nivelul scăzut al emisiunilor de obligațiuni pentru catastrofe în T3-2023. Mediana distribuției deținerii de numerar ale asigurătorilor a scăzut ușor față de trimestrul precedent. Riscurile de rentabilitate și solvabilitate sunt la niveluri medii: indicele SCR median pentru societățile non-viață a înregistrat o creștere față de trimestrul precedent, în timp ce distribuția pentru societățile de viață a rămas în mare parte neschimbată.

Riscurile de interconexiuni și dezechilibre, precum și riscurile de asigurare sunt, de asemenea, stabile la niveluri medii. Riscurile ESG rămân la un nivel mediu. Expunerea medie a asigurătorilor față de activele relevante pentru climă se situează în jurul a 3,3% din activele totale, în timp ce investițiile lor în obligațiuni verzi sunt constante la aproximativ 7% din totalul obligațiunilor verzi în circulație. Digitalizarea și riscurile cibernetice au scăzut la un nivel mediu, dar evaluările prospective indică o creștere a acestei categorii de risc în următoarele 12 luni. Sentimentul negativ cibernetic indică, de asemenea, o îngrijorare în creștere în trimestrul al patrulea din 2023.

AICI puteți consulta întregul raport al EIOPA

Exit mobile version