Comisia de Apel a Autorităților Europene de Supraveghere (ESA), a decis în unanimitate, în data de 8 iunie 2023, respingerea cererilor de suspendare în recursul formulat de Euroins Insurance Group AD împotriva Autorității Europene pentru Asigurări și Pensii Ocupaționale (EIOPA). Comisia de Apel a concluzionat că cererile de măsuri provizorii de suspendare trebuie să fie respinse deoarece Euroins Insurance Group nu a reușit să demonstreze că au fost îndeplinite condițiile prevăzute la articolul 10 alineatele (1) și (2) din Regulamentul de procedură al Comisiei de Apel, notează analiștii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în Morning Call.
AICI Raportul Morning Call care tratează subiectul
Decizia ESA a fost publicată pe site-ul EIOPA și poate fi consultată AICI. Amintim că, pe data de 9 iunie, Tribunalul București a decis deschiderea procedurii de faliment în cazul societății Euroins România, constatând starea de insolvență a societății și confirmând, astfel, constatările ASF.
În data de 17 martie, Consiliul ASF a decis să ridice autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând starea de insolvență a companiei, în condițiile existenței unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei și a unui deficit de capital minim(MCR) de 1,7 miliarde de lei.
AICI sinteza măsurilor luate de ASF
Ulterior, EIOPA a finalizat propria analiza privind situația Euroins România, concluziile vebind să întărească constatările ASF. Euroins Insurance Group, entitatea din care face parte și Euroins România, a contestat justețea constatărilor EIOPA susținând că analiza aduce prejudicii companiei. Decizia ESA vizeazp exact aceste susțineri ale Euroins Insurance Group.
Menționăm și că, până acum, toate , măsurile luate de ASF în perioada 2020-2023 cu referire la Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțe. Mai mult, Curtea de Apel București a respins, în două rânduri, solicitările Euroins România și Euroins Insurance Group privind suspendarea măsurilor luate de ASF în lun martie.
Alte subiecte abordate în ultimele rapoarte Morning Call ASF:
- Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord politic provizoriu referitor la directiva privind contractele de servicii financiare încheiate la distanță
- – Comisia Europeană a prezentat un nou pachet de măsuri pentru a valorifica și consolida bazele cadrului UE privind finanțarea durabilă
- Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), autoritatea de reglementare a piețelor financiare și a valorilor mobiliare din UE, a publicat un articol privind rezultatele testelor de stres ale fondurilor de piață monetară (MMF) raportate către ESMA.
Cele mai importante evoluții și tendințe din economie, zilnic, în Morning Call ASF