Prima medie practicată de cele opt societăți de asigurare autorizate să subscrie RCA în România a fost de 880 de lei, în perioada ianuarie-iunie a acestui an, pentru persoanele fizice, pentru polițele pe 12 luni, reiese din datele raportate de societățile de asigurare. La nivelul întregului portofoliu, prima medie pentru polițele pe 12 luni s-a apropiat de 1.150 de lei. Fără a furniza numele societăților, din motive de legalitate, vă prezentăm, mai jos, cele mai mici prețuri precum și prima medie generală, în funcție de categoria de vehicule. Datele nu includ Euroins.
Amintim că, începând din 11 aprilie 2023, prețul maxim de vânzare a RCA a fost stabilit la nivelul maxim practicat de fiecare societate, pe fiecare segment de asigurați, în data de 28 februarie 2023. Măsura a fost adoptată de Guvern, la propunerea Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și este valabilă până la jumătatea lunii octombrie, dacă nu se decide prelungirea ei.
În perioada ianuarie- iunie, arată datele analizate de Studii Financiare, cea mai mică primă medie înregistrată de o societate de asigurări pe segmentul autoturismelor a fost de sub 700 de lei, în timp ce media la nivelul întregii piețe s-a ridicat la peste 886 de lei. Menționăm că prima medie este calculată ca raport între Primele Brute Subscrise (PBS) de o societate de asigurări pe segmentul RCA și numărul de contracte încheiate în respectiva perioadă. În aceste condiții, valoarea primei medii depinde de structura portofoliului fiecărei societăți. Menționăm că ne referim la polițe încheiate pe 12 luni de către persoane fizice și că datele nu includ Euroins.
Aproape 2, 5 milioane de contracte RCA au fost încheiate în perioada ianuarie- iunie a acestui an, compania cu cele mai mari vânzări depășind 828.000 de contracte, iar cea cu activitatea cea mai redusă marcând doar puțin peste 36.000. Aproape 1.150 de lei a fost prima medie inregistrata in perioada amintita, pe intreg portofoliu de asigurari pe 12 luni vandute
De exemplu, pe segmentul automobilelor, dacă o societate are în portofoliu mai multe mașini dotate cu motor cu capacitate mare sau conduse de șoferi cu vârsta sub 25-30 de ani, prima medie a respectivei societăți va fi ceva mai mare, având în vedere că cele două categorii amintite presupun un preț mai mare. Invers, dacă o anumită societate se concentrează mai ales pe vehicule cu capacitate cilindrică redusă, conduse în orașe cu daunalitate mică de către șoferi cu experiență, prima medie va fi mai mică. Așadar, fără a putea reflecta cu exactitate situația fiecăruia dintre șoferi (mai ales că în prezent prețul RCA variază în funcție de foarte multe criterii, care generează zeci de mii de segmente distincte de clienți), prima medie este, totuși un indicator relevant pentru nivelul general al prețurilor și, prin comparații între diferite momente, pentru evoluția prețurilor în piață.
Tip vehicul | Cea mai mica primă medie | Prima medie generală |
Autoturisme | 691 lei | 886 |
Autovehicule transport persoane | 1.368 lei | 2.577 lei |
Moto | 274 lei | 309 lei |