Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA), autoritatea de reglementare și supraveghere a piețelor financiare din UE, a publicat pe 30 iunie 2023 raportul privind implementarea și funcționarea mecanismului de gestionare a volatilității pe parcursul zilei (IVM), notează analiștii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în ultimul Morning Call.
În urma unei evaluări a IVM-urilor introduse de locurile de tranzacționare și a identificării diferențelor dintre abordările adoptate în ceea ce privește implementarea și calibrarea acestora, ESMA constată că acestea au fost instituite în mod corespunzător. Cu toate acestea, ESMA evidențiază și unele provocări practice. IVM urmărește să limiteze volatilitatea extremă a prețurilor pe piețele instrumentelor financiare derivate din energie în decurs de o zi. ESMA consideră că acestea sunt calibrate în mod adecvat, cu mențiunea că evaluarea a fost efectuată într-o perioadă în care nu există dovezi de episoade de volatilitate prelungită care să afecteze tranzacțiile cu instrumente financiare derivate pe mărfuri energetice.
În plus, ESMA a analizat modul de funcționare a IVM în comparație cu întrerupătoarele de circuit existente în cadrul MiFID II, pentru a evalua eficacitatea adăugată de IVM în gestionarea volatilității. ESMA a constatat că există provocări practice semnificative în ceea ce privește punerea în aplicare a IVM pentru locurile de tranzacționare nelichide. ESMA sugerează că întrerupătoarele de circuit deja existente în cadrul MiFID II ar putea îndeplini obiectivul de limitare a volatilității excesive a prețurilor pe parcursul zilei.
Pentru a asigura implementarea și aplicarea adecvată a întrerupătoarelor de circuit de către locurile de tranzacționare în temeiul MiFID II, ESMA lucrează la elaborarea unor orientări suplimentare care vor fi publicate în a doua jumătate a anului 2023. Regulamentul UE de introducere a unui mecanism IVM pentru protejarea cetățenilor Uniunii și a economiei împotriva prețurilor excesiv de ridicate la energie a fost adoptat de Consiliul UE la 19 decembrie 2022 și impune ESMA să furnizeze o evaluare a IVM-urilor puse în aplicare. ESMA va continua să solicite trimestrial, în conformitate cu regulamentul, actualizări cu privire la IVM-urile implementate de la locurile de tranzacționare și să monitorizeze evoluțiile în tranzacționarea instrumentelor financiare derivate pe mărfuri energetice.
Alte subiecte tratate în ultimele rapoarte Morning Call:
- În 2022, UE a exportat automobile în valoare de 158 de miliarde de euro
- Consiliul și-a adoptat în 30 iunie 2023 poziția („mandatul de negociere”) cu privire la propunerea de regulament de instituire a unui cadru pentru asigurarea aprovizionării sigure și durabile cu materii prime critice, cunoscut mai bine drept Actul privind materiile prime critice
- Bugetul UE: Comisia propune consolidarea bugetului pe termen lung al UE în vederea abordării celor mai urgente provocări. Uniunea Europeană (UE) s-a confruntat cu o serie de provocări fără precedent și neașteptate de la adoptarea, în 2020, a cadrului financiar multianual (CFM)
- A 22-a analiză anuală a Băncii Centrale Europenene privind rolul internațional al monedei euro prezintă o imagine de ansamblu a evoluției utilizării monedei euro de către rezidenții din afara zonei euro. Raportul acoperă evoluțiile din anul 2022.