November 22, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Asigurari Investitii Pensii Popular Uncategorized

România vulnerabilă. Care sunt cele mai mari riscuri la care ne expunem în 2023?

Analiștii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) identifică, în ultimul Raport asupra stabilității piețelor financiare, principalele vulnerabilități la care se expune economia în 2023 și le analizează în detaliu.

Inflația și perspectiva recesiunii rămân, alături de riscurile de piață, cele mai importante amenințări pentru zona financiară.

Probabilitatea ca scenariile extreme de risc să se materializeze a crescut de la începutul anului 2022 și a fost exacerbată de evoluțiile geopolitice recente, arată documetul citat. Aceste evoluții geopolitice au impact asupra prețurilor și aprovizionării cu energie, implicând tensiuni financiare pentru întreprinderi și gospodării. În plus, o inflație mai mare decât cea așteptată înăsprește condițiile financiare și amplifică stresul în sectorul financiar.

O deteriorare pronunțată a activității economice ar putea duce la o nouă creștere a riscului de credit într-un moment în care unele instituții de credit sunt încă în proces de gestionare a problemelor legate de calitatea activelor, în urma pandemiei de COVID-19, probleme care până acum au fost limitate din cauza măsurilor extinse de sprijin public.

Riscurile pentru stabilitatea financiară care decurg din scăderea bruscă a prețurilor activelor rămân severe. Creșterea dobânzilor ipotecare și deteriorarea capacității de serviciu al datoriilor din cauza scăderii venitului real al gospodăriilor ar putea exercita presiuni de scădere asupra prețurilor locuințelor, ceea ce ar putea declanșa materializarea riscurilor ciclice acumulate pe piețele imobiliare.

În plus, probabilitatea apariției unor incidente cibernetice la scară largă care să afecteze sistemul financiar a crescut. Având în vedere creșterea riscurilor sistemice la adresa stabilității financiare, ESRB consideră că este necesar ca instituțiile din sectorul privat, participanții la piață și autoritățile relevante să continue să se pregătească pentru materializarea scenariilor extreme de risc.

În acest context, mai multe riscuri se mențin la un nivel ridicat, noi șocuri putând determina amplificarea tensiunilor și corecții importante pe piețele financiare internaționale și locale:

  • riscul macroeconomic, în condițiile în care, deși au fost înregistrate progrese, vulnerabilitățile persistă pe fondul mediului geopolitic zbuciumat, care cresc sensibilitatea în fața șocurilor. Tendința riscului a fost evaluată ca fiind una de stagnare.
  • riscul de piață, fondul creșterii probabilității de materializare a unor scenarii extreme, care pot afecta stabilitatea financiară, a creșterii contagiunii și a menținerii perspectivelor vulnerabile referitoare la evoluțiile macroeconomice, care pot determina erodarea prețurilor activelor.
  • riscul operațional, cu tendință de creștere, pe fondul intensificării atacurilor cibernetice la scară largă, în contextul conflictului militar Rusia Ucraina.
    Celelalte riscuri se mențin în categoria mediu spre ridicat: riscul de credit, riscul de lichiditate, riscul de solvabilitate și riscul de profitabilitate. Tendințele sunt de creștere, cu excepția riscului de credit, a cărui tendință a fost evaluată ca stagnare.

AICI puteți consulta tabelul tuturor riscurilor la care se expun piețele financiare din România

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X