November 21, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Popular Studii

Tot mai aproape de recesiune. Cei mai buni analiști români au anunțat: Încrederea în economie continuă să scadă

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut în luna septembrie, cu 6,7 puncte până la valoarea de 40,1 puncte. Această situație s-a datorat scăderii cu 7,3 puncte a componentei de anticipație a indicatorului, și cu 5.5 puncte a componenței de condiții curente.

Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni (octombrie 2025) a rămas relativ constantă comparativ cu exercițiul anterior și s-a situat la valoarea medie de 4,97%. În același timp, in jur de 47% dintre participanți anticipează o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni, iar aproxomativ 27% anticipează o stabilitate sau o creștere a acestui indicator.

“Decelerearea economiei în pofida impulsului fiscal semnificativ precum și incertitudinea cu privirte la conduita politicii fiscale în anul următor au condus la continuarea trendului descendent al indicatorului de încredere. Mai mult, pentru anul următor, conform anticipațiilor, economia va continua să decelereze, existând chiar (deși nu este scenariul de baza) un risc de recesiune,” declară Adrian Codirlașu, Vicepreședinte al Asociației CFA România.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, în jur de 88% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni, iar restul o stagnare. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0407 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0975 lei pentru un euro.

Referitor la evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, 44% dintre participanți, anticipează o scădere în următoarele 12 luni, în timp ce 38% anticipează o stagnare. De asemenea 38% dintre participanți consideră că prețurile actuale sunt corect evaluate, iar 25% că sunt supraevaluate.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru anul 2024 a ramas la valoarea medie a anticipațiilor de 7,3% din PIB. In anul viitor acesta este estimat sa se reduca la valoarea de 5.9%.

Anticipațiile de creștere economică pentru anul curent au continuat să se reducă față de exercițiile anterioare și se situează la valoarea de 1,7%. Pentru anul viitor, economia este anticipată să crească cu 1,1%, existand și opinii printre participanții la sondaj de recesiune.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 56% în următoarele 12 luni.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X