November 25, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Analize ASF

Riscul de curs valutar se acutizează, în timp ce nivelul de stres în piețele financiare  continuă să crească. Principalele  tendințe și riscuri, analizate în Raportul săptămânal al ASF

Comparativ cu 1 ianuarie 2021, la 5 august 2022, euro s-a apreciat în termeni nominali cu 1,2% față de leu, în timp ce dolarul american s-a apreciat față de leu cu 21,3%, notează ultimul raport săptămânal asupra riscurilor și tendințelor în piețele financiare ,realizat de specialiștii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

De altfel, o depreciere a leului în comparație cu euro este de așteptat în următoarea perioadă, având în vedere și cele mai recenete mesaje venite dinpre Banca Națională a României(BNR), care arată că nu este dispusă să apere cursul de schimb indiferent de efectele asupra altor indicatori esențiali, cum ar fi dobânzile sau creșterea economică.

Randamentele pieței monetare interbancare locale (ROBOR 3M și ROBOR 6M) continuă să crească și se mențin la niveluri superioare ratei de politică monetară (5,5%), mai notează documentul citat, în timp ce principalele știri din Europa vizează protecția mediului.

“ Uniunea Europeană s-a angajat să obțină o diminuare de 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră (în raport cu nivelurile din 1990) până în 2030 și să devină primul continent neutru din punct de vedere climatic din lume până în 2050. În calitate de instituție europeană, Banca Centrală Europeană are rolul ei în această tranziție și lucrează în mod activ pentru a reduce și mai mult amprenta de carbon, în conformitate cu obiectivele Acordului de la Paris. În 2021, BCE a intensificat angajamentele în materie de climă și a consolidat obiectivele și măsurile de mediu pentru perioada 2022-2024 și ulterior. În prezent, BCE își propune să reducă emisiile de carbon cu 46,2% (față de nivelurile din 2019) până în 2030. Pentru a putea atinge acest obiectiv ambițios, și-a stabilit obiective suplimentare și a adoptat noi măsuri în șapte domenii strategice (inclusiv energie, achiziții și biodiversitate). În plus, au fost făcute progrese în eforturile BCE de a renunța treptat la gazele naturale în favoarea biogazului ca sursă de încălzire regenerabilă, o măsură care completează angajamentul continuu de a produce energie electrică 100% regenerabilă în sediile băncii centrale. Odată cu această publicație privind schimbările climatice, BCE a început, de asemenea, să raporteze elemente suplimentare ale amprentei de carbon, pentru a spori transparența și responsabilitatea în ceea ce privește impactul asupra mediului de-a lungul lanțului valoric al instituței. În anul 2021 a fost înființat centrul privind schimbările climatice, care contribuie la conturarea și orientarea strategiei BCE în acest domeniu, cu accent pe modul în care instituția poate aborda această provocare în cadrul mandatului său.”, arată raportul săptămânal.

Toate tendințele și riscurile aferente piețelor financiare, analizate în Raportul săptămânal al ASF

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X