Prețul aurului a atins un nou maxim istoric în prima zi de tranzacționare din această săptămână, iar acest lucru deja nu mai este o surpriză. Pe fondul incertitudinilor economice și politice, metalul galben, consacrat de sute de ani ca activ de refugiu, se scumpește deja abrupt de luni de zile. Poate profita de aceste evoluții chiar și o persoană obișnuită, cu ceva educație financiară, dar fără a fi specializată în domeniu?
Aurul a urcat luni la un maxim istoric ,alimentat de tensiunile geopolitice și de reducerile ratelor dobânzilor de la băncile centrale, notează ultimul Daily Market Report publicat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).
Prețul lingourilor a urcat luni la 2740, 37 dolari pe uncie troy ,ceea ce reprezintă o creștere de 40% în ultimul an. Războiul din Orientul Mijlociu ,împreună cu incertitudinea cu privire la rezultatul alegerilor prezidențiale din SUA de luna viitoare ,au amplificat atracția aurului ca activ derefugiu.
Anticiparea unor noi reduceri ale dobânzilor,în contextul în care următoarea reuniune a Rezervei Federale a SUA va avea loc pe 6-7 noiembrie,a contribuit,de asemenea,la creșterea prețui aurului în acest an. Aurul nu produce dobândă,astfel încât prețurile beneficiază de obicei de scăderea ratelor dobânzilor.
Deși cererea de aur fizic a fost diminuată de prețurile ridicate de pe principala piață,China,achizițiile din partea băncilor centrale au fost foarte puternice,acestea diversificându-și rezervele în detrimentul dolarului.În prima jumătate a acestui an,achizițiile băncilor centrale au atins un nivel record de 483 de tone,potrivit World Gold Council,organismul din domeniu.
De asemenea,investitorii occidentali au investit în aur începând din vară,în perioada mai-septembrie înregistrându-se cinci luni consecutive de intrări globale în fondurile tranzacționate la bursă cu aur.
Cum poate profita un “nespecialist”?
Pentru cei care au ceva economii, chiar dacă nu fac parte din categoria investitorilor de anvergură, raliul aurului poate fi oportunitate, mai ales că băncile sunt încă depatrte de a oferi dobânzi care să bată măcar inflația, investițiile pe bursă nu sunt chiar pentru oricine și oricum prezintă o volatilitate ridicată în prezent, iar prețul aurului este văzut în creștere de mai toată lumea.
În esență, pentru români, care au deja un istoric destul de bine reprezentat în ceea ce privește investiția în metale prețioase, sunt două metode principale de a profita de creșterea prețului aurului și încă două ceva mai sofisticate. Evident, cea mai simplă metodă este aceea de a cumpăra aur sau obiecte din aur. Este preferabilă investiția în metal, nu în bijuterii, deoarece valoarea obiectelor este influențată, la cumpărare, de manoperă, plus care la vânzare se poate pierde. Așadar, pe piață sunt acum disponibile lingouri de toate dimensiunile, de la un gram la 1 kilogram. O simplă căutarea pe internet vă va lămuri. Sunt de vânzarea astfel de produse inclusiv pe marile magazine online. De precizat, însă, că niciodată nu veți cumpăra la prețul oficial, diferența pieței față de referință fiind semnificativ mai mare chiar și decât în cazul schimbului valutar. Vă asumați, așadar, o diferență față de prețul la care veți putea vinde. O a doua metodă este investiția în aur prin bancă. Nu dețineți aurul fizic, însă sunt suficiente bănci pe piață care vă oferă produse ale căror randamente depind de prețul aurului. Altfel spus, prețul crește, crește și valoarea deținerilor tale și viceversa. În această situație prețul la care achiziționezi este apopiat de cel oficial, însă pe parcurs va trebui să plătești comisioane destul de importante, ceea ce îți va mânca din randamente. Evident, ai și devzantajul că nu deții fizic aurul și nici nu îl poși vinde înainte de scadența agreată cu banca, decât în condiții total dezvantajoase.
O a treia metodă, recomandată celor care au noțiuni financiare, este investiția în acțiuni ale companiilor cu activitate legată de aur. Marile companii miniere sunt principalele vizate. Acțiunile lor, cotate la marile Burse ale lumii, au crescut substanțial o dată cu prețul aurului și analiștii estimează că vor mai crește și în următoarea perioadă. Și românii pot investi în aproape orice titluri internaționale, folosind unul dintre brokerii autorizați ale cărot nume sunt disponibile pe site-ul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Nu în ultimul rând, aurul îți poate aduce câștiguri dacă investești în el prin intermediul unui fond de investiții care plasează în astfel de active. Sunt câteva nume și pe piața dion România, le poți găsi pe internet, însă trebiuie să știi că investiția prion fonduri este una pe terme lung, mediu în cel mai rău caz, deci va trebui să iei în calcul că economiile tale vor sta acolo de la 10 ani în sus.
Leave feedback about this