Banca Centrală Europeană a decis să nu efectueze distribuiri de profit către băncile centrale naţionale din zona euro. Decizia vine ca urmare a pierderilor suferite în anul 2022 chiar și în condițiile majorărilor dobânzii de referință. BCE a înregistrat un profit de 192 de milioane în anul 2021.
BCE a raportat un profit zero pentru anul 2022
Decizia instituţiei de la Frankfurt a devenit necesară după ce plățile dobânzilor legate de achiziția de active către băncile centrale naționale din zona euro au sărit la aproximativ 2 miliarde de euro. Totul din cauza majorării costurilor de împrumut pentru a face față inflației în creștere.
“Pierderea Băncii Centrale Europeane a fost compensată de eliberarea a 1.627 milioane euro din provizionul pentru riscuri financiare pentru a acoperi pierderile înregistrate în cursul anului. Aceste pierderi au provenit, în principal, din cheltuielile cu dobânzile rezultate din datoria netă a BCE față de TARGET2 și din deprecierile de titluri din portofoliile de fonduri proprii și de dolari SUA. După această eliberare, provizionul pentru riscuri financiare a scăzut la cca 6,6 miliarde de euro”
Banca Centrală Europeană
Între timp, reducerile de valoare au urcat la 1,8 miliarde de euro, “provenind în principal din pierderile de preț nerealizate la titlurile deținute în portofoliile de fonduri proprii și în dolari americani, din cauza creșterii randamentelor obligațiunilor”, a precizat BCE. În anul 2022, veniturile nete din dobânzi ale BCE au însumat 900 de milioane, faţă de 1,566 miliarde de euro în 2021. Veniturile din comisioane de supraveghere, provenite din comisioanele percepute pentru recuperarea cheltuielilor suportate de BCE în îndeplinirea atribuțiilor sale de supraveghere, s-au ridicat la 594 milioane euro ( în 2021 suma era de 578 milioane euro). Dimensiunea totală a bilanțului BCE a crescut cu 19 miliarde euro, până la 699 miliarde euro ( în 2021 suma era de 680 miliarde euro). Această creștere s-a datorat, în principal, titlurilor de valoare achiziționate în cadrul programului de achiziționare de urgență în caz de pandemie și al programului de achiziționare de active.
Numai că tabloul pentru blocul monetar în ansamblu va fi completat abia în următoarele săptămâni, când băncile centrale naționale își vor raporta, la rândul lor, propriile rezultate financiare. O mare parte din achizițiile de obligațiuni efectuate de BCE au fost realizate tocmai prin intermediul acestor instituții. Finanțele băncilor centrale din întreaga lume au fost deformate de lupta lor împotriva celei mai grave inflații din ultimele decenii.
Există voci care fac apel la prudență. Directorul general al Băncii Reglementelor Internaționale, Agustin Carstens, a precizat că sarcina autorităților monetare este de a proteja stabilitatea prețurilor, nu de a genera profituri. Unele dintre băncile centrale naționale din zona euro au avertizat deja cu privire la pierderi pe măsură ce ratele mai mari ale dobânzilor vor duce la creșterea costurilor de deservire a depozitelor constituite prin relaxarea cantitativă. Conturile anuale ale tuturor băncilor centrale naționale din Eurosistem vor fi finalizate până la sfârșitul lunii mai 2023, iar bilanțul consolidat anual final al Eurosistemului va fi publicat ulterior.
Leave feedback about this