Protecția mediului în contextul schimbărilor climatice cu efecte puternic negative deja vizibile reprezintă unul dintre obiectivele fundamentale trasate de multe dintre națiunile lumii și de organizațiile internaționale. Uniunea Europeană, din care România este parte, are una dintre cele mai clare și complexe politici în acest sens, iar trecerea către așa numitele “finanțe verzi” este unul dintre punctele principale ale agendei de mediu.
Ultimul Raport asupra stabilității piețelor financiare nebancare, elaborat de specialiștii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), tratează pe larg problema transformărilor “verzi” în domeniul financiar atât la nivelul României cât și, în general, în Europa. Aflată încă la început, piața instrumentelor și produselor financiare “verzi” urmează, totuși, o traiectorie puternic ascendentă la nivelul UE.
În perioada iunie- noiembrie 2021, notează sursa citată, subscrierile în fondurile de acțiuni ESG (Enviromental, Social and Governance ) ajunseseră la aproximativ 25 de miliarde de euro, față de doar 7 miliarde de euro, cât au fost subscrierile în fonduri clasice, non ESG. “ Performanța puternică a piețelor de acțiuni de la începutul anului, și a fondurilor de acțiuni ESG, în special, combinate cu o politică monetară acomodativă, au susținut o trecere mai amplă la investiții durabile.”
conclusionează autorii Raportul ASF asupra stabilității piețelor financiare nonbancare.
În același timp, mai arată raportul, la finalul anului 2021 s-au amplificat îngrijorările privind o posibilă supraevaluare a activelor verzi, în contextul în care analiza randamentului capitalurilor (Return on Equity – RoE) a arătat că începând cu anul 2013, firmele verzi au avut performanțe inferioare celor non-verzi37 . Pe piața obligațiunilor a fost identificată apariția unei prime de risk pentru instrumentele verzi (greenium), în timp ce bondurile ESG au avut evoluții similare cu fondurile ESG, înregistrând o creștere de 19% a valorii împrumuturilor în circulație în cea de a doua parte a anului 2021.
În România, dimensiunile piețelor “verzi” sunt încă reduse, dar este de remarcat că debutul pe piețele financiare nonbancare a venit cu un record istoric. Cele două emisiuni de obligațiuni verzi ale Raiifeisen Bank (primele de acest tip ale unei companii din România) au atras în total peste 1,6 miliarde de lei, iar emisiunea din Luxemburg, din iuliea 2021, a însemnat cea mai mare emisiune de obligațiuni ale unui emitent din România, atrăgând 1,2 miliarde de lei. Banca va folosii banii pentru a finanța companii și proiecte neagresive cu mediul. BCR și Autonom Service sunt celelate două entități care au lansat, până acum, obligațiuni verzi la oi în țară.
AICI găsiți toate detaliile privind viitorul verde al finanțelor, în România și în Europa (
AICI o analiză amplă și aplicată marca ASF privind riscurile asumate de investitorii în criptomonede
Leave feedback about this