Zeci de mii de clienți, majoritatea din zona transportatorilor, au apelat deja la sistemul asiguratului cu risc ridicat pentru a obține un preț mai bun pentru polița RCA. La propunerea Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR) și pentru a actualiza legislația, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat schimbări ale sistemului.
România este una dintre destul de puținele țări din Europa în care șoferii au la dispoziție posibilitatea de a obține un preț mai mic pentru RCA, în cazul în care ofertele din piață depășesc un anumit nivel. Sistemul și-a dovedit utilitatea mai ales în perioadele în care prețurile asigurărilor au crescut, cum s-a întâmplat și în prima parte a acestui an. Concret, șoferii pot apela la BAAR pentru a fi repartizați către un asigurător care să le vândă RCA la un anumit preț, dacă se îndeplinesc următoarele condiții:
– Există cel putin 3 oferte de asigurare aflate în perioada de valabilitate primite de la asigurători RCA diferiți;
– Ofertele sunt calculate pentru perioade de asigurare de 12 luni și reprezintă prima de asigurare totală obținută prin însumarea primei de asigurare nete de cheltuieli de distribuție cu cheltuielile de distribuție aferente canalului de vânzare utilizat de către potențialul asigurat, fără acoperirea serviciului de decontare directă și fără alte clauze și acoperiri suplimentare;
– Toate primele de asigurare totale din ofertele primite, calculate ca mai sus, sunt mai mari, la data formulării respectivelor oferte, decât: tariful de referinta pentru vehicul X factorul N X coeficientul pentru clasa de bonus-malus in care este încadrat asiguratul. În acest moment, factorul N este 36%, ceea ce înseamnă că toate ofertele primite de asigurat trebuie să fie mai mari decât tariful de referință pentru categoria unde se încadrează (în funcție de vârsta solicitantului și capacitatea cilindrică a vehicului asigurat) X36%X coeficientul pentru clasa de bonus malus.
Din acest punct de vedere, condițiile rămân aceleași. Se schimbă, însă, regulile în ceea ce privește stabilirea prețului la care urmează să fie achiziționat RCA de către clientul cu risc ridicat.
Cum poți obține un preț mai bun pentru RCA: Noua formulă de calcul a tarifului. Este luat in calcul si sistemul bonus/malus
Norma 18/2022 aduce mai multe modificări necesare la norma 20/2017 privind asigurările auto, în condițiile în care Comisia Europeană a impus, anterior, mai multe schimbări de legislație în sensul liberalizării tarifelor RCA.
Practic, după adoptarea modificărilor impuse de Comisia Europeană, societățile de asigurare au libertatea de a își stabili tarifele în funcție de propriile criterii și propriul istoric de daunalitate, cu condiția ca aceste tarife să fie certificate de actuari independenți avizați de Autoritatea de Supraveghere Financiară. În acest context se impunea și modificarea prevederilor privind asigurații cu risc ridicat.
Astfel, dacă anterior datei de 12.12.2022, alocarea asiguratului cu risc ridicat se făcea la un tarif calculat conform formulei “: Tariful de referință la care se încadreazăX36%, în prezent alocarea se face de către BAAR împreună cu un tarif recomandat calculat după o altă formulă, în care ponderea tarifului de referință este mai mică, dar care ia in considerare si incadrarea de bonus/malus, acesta fiind un aspect foarte important,mai ales ca majoritatea soferilor sunt la categoria bonus, deci beneficiaza de reduceri. Formula este următoarea:
Pr= [Tr+(P1+P2+P3):3]: 2
Pr- Prima de asigurare recomandată
Tr- Tariful de referință la care se încadrează solicitantul
P1,P2,P3- Cele mai mici trei prime nete de comisionul de vânzare primite de solicitant din piață (prima totală- comisionul plătit brokerului, în cazul în care polița a fost cumpărată prin broker
Spre deosebire de vechea formulă, care impunea asigurătorilor unde erau alocați clienții să îi repartizeze pe aceștia la prima respectivă, actuala primă este cu valoarea de recomandare, această modificare fiind necesară, așa cum am arătat și mai sus, în contextul modificărilor mai ample impuse de Comisia Europeană.
Leave feedback about this