January 29, 2025
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Analize ASF Popular

Încă un șoc în Asia. Investitorii își scot banii din China, speriați de tensiunile geopolitice și problemele din economie

Asia traversează o perioadă tensionată din punct de vedere economic, afectată atât de problemele geopolitice cât și de evoluția economiei globale în sine. După ce, săptămâna trecută, cele mai mari Burse din regiune au avut o zi de cădere masivă pe fondul temerilor privind intrarea în recesiune a SUA, astăzi aflăm că investitorii străini își reduc expunerea pe China, speriați de perspectivele economice negative și de tensiunile între SUA și China.

Investitorii străini au retras o sumă record de bani din China în ultimul trimestru, reflectând probabil pesimismul profund cu privire la a doua cea mai mare economie a lumii, notează analiștii Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), în ultimul Daily Market Report.

Citește și: SUA strănută, Japonia a și răcit. Bursa de la Tokyo e pe tobogan. Semnele crizei sunt aici

Pasivele de investiții directe ale Chinei în balanța de plăți au scăzut cu aproape 15 miliarde de dolari în perioada aprilie-iunie, marcând
doar a doua oară când această cifră a devenit negativă, potrivit datelor Administrației de Stat a Schimburilor Externe publicate vineri. În primele șase luni, scăderea a fost de aproximativ 5 miliarde de dolari. În cazul în care declinul ar continua și în restul anului, ar fi prima ieșire netă anuală cel puțin din 1990, anul în care au început datele comparabile.

Investițiile străine în China au scăzut în ultimii ani, după ce au atins un nivel record de 344 de miliarde de dolari în 2021. Încetinirea economiei și creșterea tensiunilor geopolitice au determinat unele companii să își reducă expunerea, iar trecerea rapidă la vehiculele electrice în China a luat prin surprindere și firmele auto străine, determinându-le pe unele să își retragă sau să își reducă investițiile.
Scăderea are loc în pofida eforturilor tot mai mari ale Beijingului de a atrage și păstra investițiile străine, după ce anul trecut s-a înregistrat cea mai mică creștere înregistrată vreodată. Guvernul dorește să demonstreze că rămâne deschis și atractiv pentru întreprinderile străine, în speranța că societățile vor aduce tehnologii avansate și vor rezista presiunilor din partea SUA și a altor țări de a se decupla de China.

AICI găsiți analizele Daily Report, cvare conțin informații și analize privind cele mai importante evenimente economice și financiare ale fiecărei zile

Investițiile chineze în străinătate au atins, de asemenea, un nivel record, firmele trimițând 71 de miliarde de dolari în străinătate în al doilea trimestru, cu peste 80% mai mult decât cele 39 de miliarde de dolari din aceeași perioadă a anului trecut. Firmele chineze au intensificat rapid investițiile, banii fiind direcționați către proiecte precum fabricile de vehicule electrice și baterii. Datele au arătat, de asemenea, că anomalia în măsurarea excedentului comercial al Chinei continuă să crească, atingând un nivel record de 87 de miliarde de dolari în al doilea trimestru și ridicându-l la aproape 150 de miliarde de dolari pentru prima jumătate a anului.

Această diferență a fost evidențiată de Trezoreria SUA la începutul acestui an într-un raport care a solicitat Chinei să clarifice de ce cifrele sunt atât de diferite. Potrivit unui raport recent al Fondului Monetar Internațional, această discrepanță “pare să fie cauzată în principal de metodologiile diferite utilizate pentru înregistrarea exporturilor și importurilor de bunuri”.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X