Institutul de Studii Financiare (ISF) a organizat, împreună cu Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad , cea de-a doua ediție a Conferinței Internaționale ”Provocări Sociale, Economice și de Mediu în curs de desfășurare” – OSEEC 2024. Așa cum a obișnuit deja prin acțiunile din aproape toate centrele universitare din țară, Institutul a înlesnit studenților din Arad întâlnirea cu specialiști din piețele financiare care au oferit sfaturi și informații practice, bazate pe propriile experiențe.
În componenta sa de dezbatere, conferința a luat în discuție celelalte programe desfășurate de ISF în aproape toate centrele universitare, dar și o arie largă de subiecte de actualitate, de la tranformările digitale până la adaptarea curiculei academice la noile rigori.
Conferința s-a desfășurat pe 11 și 12 octombrie, la Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad, cu sprijinul partenerilor instituționali ai Institutului de Studii Financiare (ISF): Autoritatea de Supraveghere Financiară, Asociația Administratorilor de Fonduri, Uniunea Națională a Societăților de Asigurare-Reasigurare din România și Bursa de Valori București.
Principalele obiective ale conferinței au fost reunirea cercetătorilor în domeniile economice din instituțiile partenere naționale și internaționale și crearea unui grup de lucru pentru promovarea unor măsuri durabile referitoare la formarea și dezvoltarea competențelor economice ca rezultat al practicării educației financiare.
Printre altele, tematica abordată a urmărit colaborarea dintre mediul academic şi mediul de afaceri în vederea susţinerii următoarelor obiective:
– Transformarea educației financiare prin inovație digitală și cercetare avansată;
– Consolidarea rolului cercetării științifice în dezvoltarea competențelor economice;
– Facilitarea dialogului între mediul academic, industria financiară și autoritățile publice;
– Stimularea dezvoltării unor noi curricule academice pentru educația financiară.
În deschidere, a luat cuvântul domnul conf.univ.dr. Teodor Cilan, Rectorul Universității “Aurel Vlaicu” din Arad care a salutat și susținut programele de educație financiară, mulțumind partenerilor pentru implicare.
La rândul său, Valentin Ionescu, președintele ISF, a subliniat importanța colaborarii cu mediul universitar.
“Pe măsură ce tehnologia avansează, umanitatea se dezvoltă, provocările sunt din ce în ce mai mari. De exemplu, crizele nu se mai succeed, se suprapun. Perioadele dintre crize au scăzut treptat tocmai din cauza activității umane, a noilor invenții și, în ultimul deceniu, din cauza digitalizării și globalizării. De aceea, scopul discuției de astăzi este să învățăm cum să gestionăm aceste noi provocări. ISF este prezent în toate centrele universitare, avem o revistă în care puteți publica și, desigur, pentru cei care vor să urmeze o carieră în asigurări sau piața de capital, există zona de pregătire profesională. “, a declarat președintele ISF, Valentin Ionescu.
Ulterior, Marian Siminică, directorul executiv al ISF, le-a vorbit celor prezenți despre proiectele pe care ISF le derulează, proiecte care aduc studenții în fața unor situații concrete, de piață.
“Rolul nostru este să contribuim, printre altele, la creșterea nivelului de educație financiară a populației. Am pregătit programe pe categorii socio-profesionale, pe categorii de vârstă. Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad este un partener tradițional. Avem astăzi o întâlnire cu studenții în cadrul proiectului SmartFin & Laboratorul Academic, în care specialiști din piețele financiare le vorbesc studenților despre situații concrete din piață. Al doilea proiect important pentru studenți esteAcademia de Investiții, care a ajuns la a treia ediție. Este un proiect de specializare, de aprofundare a cunoștințelor în domeniul investițiilor. “, a explicat directorul ISF.
Roxana Băluță, Coordonator Programe, Specialist Asigurări Viață și Sănătate în cadrul UNSAR a evidențiat evoluția substanțială pe care piața pe care o reprezintă a avut-o din 1990 până în prezent, arătând că rolul educației financiare este unul important.
“Pentru UNSAR, educația financiară este obiectiv strategic de dezvoltare. Aș vrea să ne uităm împreună cum au fost ultimii 30 de ani pentru România și pentru industria de asigurări. Dacă ma uit la piața de asigurări, am pornit de la un PBS de aproximativ 150 de milioane de dolari, adică 0,5% din PIB și românii cheltuiau pe asigurări aproximativ 6 dolari pe an. În 2023 suntem la 4,5 miliarde de dolari, o pondere de 1,85% din PIB și cheltuim aproximativ 220 de euro pe asigurări. Suntem încă departe de media europeană, cu 7,4% din PIB și 2.100 de euro pe cap de locuitor. Cu siguranță, și ca urmare a demersurilor de acest tip, atât ale oamenilor din asigurări cât și al partenerilor noștrii gazdă, vedem un interes în creștere pentru asigurări.“, a declarat reprezentata UNSAR.
Prof.univ.dr. Adrian MICU – Director Științific ISF a vorbit și despre alte priecte pe care le gestionează la nivelul Institutului.
“Institutul de Studii Financiare a făcut primii pași pentru a începe activitatea în Republica Moldova. Am încheiat parteneriate cu instituțiile de supraveghere și cu Academia de Studii Economice din Republica Moldova, în urma negocierilor la care am participat. Am realizat, împreună cu echipa, o serie de studii cantitative și calitative în mediul de afaceri și am identificat o serie de variabile și provocări cu care trebuie să lucrăm. Pe baza acestor studii, am organizat la Brașov evenimentul Business Smart Education, dedicat mediului de afaceri. A fost un real succes. O experiență care ne ajută să ne pregătim pentru următorul eveniment pe care vrem să îl organizăm la Galați.”, a arătat profesorul Adrian Micu.
Seminar cu lecții practice ținute de specialiști
În cadrul conferinței, aproximativ 150 de studenți ai Universității “Aurel Vlaicu” din Arad au participat la Seminarul de Perfecționare Vocațională SmartFIN@ISF & Laboratorul Academic ASF. Seminarul a avut 4 teme:
BVB și piața românească de capital. Finanțarea economiei – lector Ștefan MUȘGOCIU, BVB
Piața de capital. Fondurile de investiții – lector Laurențiu RIVIS, Lion Capital
Despre piața asigurărilor – lector Roxana BĂLUȚĂ, UNSAR
Next-gen finanțe. Inteligența artificială și machine learning rescriu regulile jocului financiar – lector Paul Dumitru, ASF
Universitatea “Aurel Vlaicu” din Arad este unul dintre partenerii tradiționali ai ISF, în demrsurile de creștere a nivelului de educație financiară. Este o instituție de învățământ superior comprehensivă care, în cei peste 30 de ani de existență, a reușit să ofere tinerilor oportunitatea de a se forma și dezvolta într-un mediu academic performant. “Trebuie să ne asumăm responsabilitatea față de cei care vor fi studenții noștri să le asigurăm un învățământ de calitate, un viitor sustenabil în acest context social marcat de schimbări radicale și provocări cărora generațiile de astăzi și cele care vor veni, trebuie să le răspundă. Avem nevoie de solidaritate, de implicare pentru a reuși să atingem cele mai înalte standarde educaționale, pentru a crește universitatea noastră în spiritul respectului, al demnității, integrității și al muncii.”, este îndemnul rectorului Universității din Arad, Conf. Univ. Dr Teodor Cilan.
Leave feedback about this