November 21, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Analize ASF Asigurari Popular

Profituri istorice pentru firmele de asigurare. Brokerii rămân esențiali. Este piața asigurărilor în cel mai bun moment al său?

Piața asigurărilor din România trece prin momente benefice și pare să se așeze, în sfârșit, după ani de convulsii din care au rezultat și patru falimente mari. Profituril scoase de companii sunt la niveluri istorice, relevă ultimul raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).

Profitul net al societăților de asigurare la nivelul întregii piețe a continuat să crească și în anul 2023, tendință manifestată începând cu 2021, influența principală fiind creșterea tarifelor RCA, segmentul asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto fiind cel mai bine reprezentat pe piața asigurărilor din România. Așadar, societățile de
asigurare au înregistrat un profit net total în valoare de 940 milioane lei, în creștere cu 22% față de 2022.

Pe piața asigurărilor din România 25 de societăți sunt autorizate de ASF să desfășoare activitate, iar 15 sucursale derulează activitate în baza dreptului de stabilire (Freedom of Establishment).

Volumul total al activității de subscriere (incl. sucursale) a depășit valoarea de 5,5 miliarde lei în primele trei luni ale anului 2024, din care 80% reprezintă prime brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale, iar 20% sunt pentru asigurările de viață.

În ceea ce privește solvabilitatea societăților de asigurare autorizate și supravegheate de ASF, ratele la nivelul pieței asigurărilor se mențineau supraunitare la finalul lunii martie 2024. Față de perioada similară a anului precedent, rata SCR se situa la un nivel relativ similar, în ușoară scădere, pe fondul creșterii mai rapide a cerinței de capital de solvabilitate (+27%) față de dinamica fondurilor proprii eligibile să acopere cerința de capital de solvabilitate (+25%). Cu toate acestea, comparativ cu finalul anului 2023, se observă o ușoară îmbunătățire a solvabilității, rata SCR înregistrând o creștere cu 3 puncte procentuale.

Lichiditatea pentru activitatea de asigurări generale se află la nivel relativ similar cu cea înregistrată la finalul anului 2023, în timp ce în cazul activității de asigurări de viață, indicatorul a crescut. Îmbunătățirea lichidității pentru activitatea de asigurări de viață a avut loc pe fondul creșterii activelor lichide cu 11%, în timp ce obligațiile pe termen scurt au crescut într-un ritm mai scăzut (+4%) față de finalul lui 2023.

Brokerii rămân esențiali pentru piață

Valoarea primelor distribuite de companiile de brokeraj pentru asigurările generale și de viață a crescut cu circa 0,6%, pe fondul creșterii volumului de prime distribuite pentru ambele segmente (asigurările generale: +0,3% și
asigurările de viață: +10,8%).

În trimestrul I al anului 2024, companiile de brokeraj au distribuit 75% din volumul total al primelor brute subscrise de asigurători, ponderea cea mai mare fiind deținută în continuare de asigurările generale (89%).

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X