Știrile despre o domolire a inflației sunt încurajatoare pentru economie, dar analiștii sunt de părere că bătălia cu creșterea prețurilor este departe de a fi câștigată.
Politica monetară adoptată de băncile centrale din diverse economii ale lumii dă semne că are efecte în încetinirea galopului inflaționist, dar ratele dobânzilor ajustate în funcție de inflație rămân încă scăzute și există o semnificativă incertitudine cu privire atât la viteza, cât și la eficacitatea înăspririi monetare în multe țări. Apoi, scăderea prețurilor la energie reduce inflația generală și alimentează optimismul că politica monetară ar putea fi relaxată în cursul acestui an. Astfel de așteptări au provocat o scădere bruscă a ratelor dobânzilor globale pe termen lung și au stimulat piețele financiare atât din economiile avansate, cât și din piețele emergente. Acolo unde presiunile inflaționiste rămân prea ridicate, băncile centrale trebuie să ridice ratele reale de politică politică peste rata neutră și să le mențină acolo până când inflația de bază se află pe o traiectorie decisivă de scădere.
Dar economia globală are de înfruntat în continuare o serie de riscuri semnificative. Potrivit unei analize a FMI, recuperarea Chinei s-ar putea bloca pe fondul unor perturbări economice mai mari decât se aștepta de la valurile actuale sau viitoare de infecții cu COVID-19 sau pe fondul unei încetiniri mai abrupte decât se aștepta în sectorul imobiliar. Inflația ar putea rămâne la cote de alarmă pe fondul presiunilor din piața pieței muncii și a presiunilor salariale în creștere. Iar pe frontul din Ucraina pacea e încă departe de instalare, “glasul” tunurilor amenințând în continuare economia globală.
Totuși, trei recente analize – venind de la o instituție financiară internațională (FMI), de la un lider global în managementul investițiilor și serviciilor financiare (Morgan Stanley) și de la unul din cei patru coloși globali ce oferă servicii de audit și consultanță la nivel global (PwC)- aduc în discuție “aterizarea lină” a economiei globale.
FMI și-a “îndulcit” prognoza: reevaluarea – “o mișcare mai degrabă atipică pentru instituția internațională”, așa cum nota recent www.studiifinanciare.ro – arată că anul acesta economia mondială nu va intra în recesiune iar inflația se va domoli, în ciuda condițiilor economice și geopolitice încă extrem de complicate și adâncite în necunoscut. FMI consideră astfel că lupta împotriva inflației începe să dea roade, deși creșterea va rămâne slabă în raport cu standardele istorice, cauzele principale fiind politicile anti-inflație (efectele acestora), precum și războiul Rusiei în Ucraina. Perspectivele Fondului sunt mai puțin sumbre decât previziunile din octombrie 2022.
Dar, așa cum arătam mai sus, câteva riscuri rămân notabile: inflația se poate menține încăpățânat de ridicată, o escaladare a războiului din Ucraina continuă să fie o amenințare majoră la adresa stabilității globale ce ar putea înăspri condițiile financiare, mai ales în economiile în curs de dezvoltare. Iar mediul financiar rămâne fragil. O speranță stă în reușita factorilor de decizie de a îmblânzi inflația cu un cost redus pentru creșterea economică, așa-numita “aterizare lină”.
Analiștii de la Morgan Stanley sunt mai rezervați decât cei ai FMI, dar tot despre o aterizare ușoară vorbesc și ei. Indicele S&P 500 a crescut cu mai mult de 13% de la cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii octombrie 2022 și a crescut cu aproximativ 6% de la începutul anului 2023. Comitetul de investiții al lui Morgan Stanley (MS) este mai puțin optimist. În primul rând, experții MS cred că redresarea prețurilor și ritmul înăspririi monetare sunt încă departe de a fi sigure. Iar “creșterea reflectă optimismul că Rezerva Federală va prevala în eforturile sale de a controla inflația și de a reduce ratele dobânzilor, ghidând economia către o aterizare lină”. Revenirea de pe bursă are de-a face mai mult cu relaxarea rapidă a condițiilor financiare, iar experții citați cred că se impune în continuare o atenție deosebită în ceea ce privește evoluțiile prețurilor la petrol, redresarea economică în China, scăderea randamentelor trezoreriei americane pe termen lung și faptul că am putea vedea o normalizare în comportamentul de cheltuieli al consumatorilor odată cu creșterea temerilor de recesiune și de insecuritate a locurilor de muncă.
Și previziunile PwC pentru 2023 scot în evidență faptul că economia globală își va încetini brusc creșterea, dar va evita recesiunea. Inflația – deși în scădere – va rămâne o amenințare pentru finanțele populației și ale firmelor, depășind ținta stabilită. Dar PwC semnalează intrarea într-o nouă fază a globalizării:“slowbalisation”, o combinație între relocarea (reshoring) producției din anumite sectoare ale economiei și apropierea lanțurilor de aprovizionare (friend-shoring) între țările cu sisteme economice, politice și instituționale similare.
Aceste evaluări continuă să indice riscul de recesiune în multe economii, dar arată că, dacă vor avea loc, recesiunile vor fi ușoare.
“Aterizarea lină” aduce astfel un ton ceva mai optimist, după prognozele “apocaliptice” de anul trecut.