Banca Mondială avertizează că economiile lumii nu se vor mai putea baza pe scăderea prețurilor pentru energie ca un factor deflaționist important, așa cum s-a întâmplat în ultimii aproximativ doi ani. Să ne așteptăm, așadar, ca prețurile pentru energie, cu impact asupra întregului coș de consum, să reînceapă să crească.
Este puțin probabil ca prețurile energiei și ale altor materii prime să continue să fie o forță deflaționistă majoră în următorii ani, potrivit Băncii Mondiale, împiedicând băncile centrale în eforturile lor de a reduce ratele dobânzilor, notează ultimul Daily Market Report realizat de analiștii ASF.
AICI puteți consulta ultimul Daily Market Report
AICI găsiți rapoartele zilnice, cu cele mai importante evoluții din economia locală și mondială
Conform raportului BM, scăderea bruscă a prețurilor materiilor prime din ultimii doi ani s-a oprit, în condițiile în care tensiunile geopolitice restrâng aprovizionarea, iar cererea pentru metale industriale și pentru cele utilizate în tranziția energetică continuă să crească. „Inflația globală rămâne neînvinsă”, a declarat Indermit Gill, economist șef și vicepreședinte senior al Grupului Băncii Mondiale.
O forță cheie pentru dezinflație – scăderea prețurilor materiilor prime – s-a lovit practic de un zid. Acest fapt înseamnă că ratele dobânzilor ar putea rămâne mai mari decât se așteaptau analiștii.
AICI raportul BM explicat pe larg