September 18, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Asigurari Popular

Românii au, în medie, două asigurări pe familie. Top societăți de asigurare după contracte. Un clasament mult diferit față de cel al vânzărilor

Românii cheltuiesc puțin pentru asigurări, mai puțin de 1% din veniturile lor anuale, mai apropiat chiar de 0,5%. Nu este niciun secret că ocupăm ultimul loc în Europa din acest punct de vedere, mai jos chiar decât Bulgaria. Totuși, ca număr de contracte, începând cu 2018 se poate vedea o creștere care a menținut piața la un nivel considerabil peste 14 milioane de unități, adică peste 2 polițe de asigurare pentru fiecare familie cu un copil din România.

Calculele Studii Financiare bazate pe date de piață relevă că anul 2023 s-a încheiat cu circa 14,3 milioane de contracte de asigurare în vigoare, un nivel ușor sub media ultimilor 5-6 ani. Având în vedere că populația României este de puțin peste 19 milioane, rezultă peste 2 contracte de asigurare la fiecare trei români. Desigur, comparația nu trebuie luată ad literam ci doar ca un indicator de mărime, întrucât numărul de contracte în vigoare nu coincide cu cel al asiguraților, unele persoane având două sau mai multe polițe.

Studii Financiare a analizat datele de vânzări până în 2014, deci pe o perioadă de zece ani. Așa cum arătam și mai sus, acestea indică o creștere substanțială după 2018, care s-a menținut până în prezent. Concret, în acel an s-a sărit peste pragul de 14 milioane. Vârful a fost înregistrat în 2020, an care s-a încheiat cu peste 16,2 milioane de polițe în vigoare.

Topul firmelor de asigurare după numărul de contracte și prima medie. Un clasament mult diferit față de cel al vânzărilor

Am realizat topul firmelor de asigurări generale sau compozite în funcție de numărul de contracte din portofoliu, constatând că acesta diferă semnificativ față de clasicul top după Primele Brute Subscrise (PBS). În primul rând, liderul este altul, clasamentul după numărul de contracte fiind dominat de Allianz Țiriac, plasat la o distanță semnificativă față de ceilalți jucători, inclusiv față de Groupama (locul 1 în funcție de PBS, însă doar locul 2 în funcție de contracte, la 1 milion de unități în urma AZT).

În al doilea rând, în ceea ce privește numărul de contracte apare în top, pe poziția a treia, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), entitatea care emite asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor și care, având în vedere că vinde la un preț fixat prin lege, nu este în top PBS. Menționăm că primele medii sunt influențate de structura portofoliilor societăților. De exemplu, Signal Iduna Asigurări, fosta Ergo, are o primă medie foarte mică pentru că are ponderi importante pentru asigurările cu prime în general mici (locuință, călătorie). De partea cealaltă, Omniasig are o primă medie ridicată pentru că are o pondere importantă a clienților persoane juridice, acolo unde primele ajung și la milioane de lei.

Așa cum veți vedea mai jos, am calculat și nivelul primei medii, ca raport între PBS și numărul de contracte, indicatorul care ne ajută, practic, să vedem căt plătește în medie un român sau o firmă din România asigurată, în funcție de societatea cu care a încheiat contractul.

Societatea        Contracte                    Prima medie
Allianz Țiriac     3,8 mil                         815 lei
Groupama         2,8 mil                         1.428 lei
PAID                   2 mil                            100 lei
Omniasig          1,5 mil                         1.600 lei
Asirom              1,36 mil                       1.102 lei
Grawe                1,05 mil                       886 lei
Generali             829 mii                       1.568 lei
Uniqa                 346 mii                       1.196 lei
Signal Iduna Asigurări 268 mii           347 lei
Allianz Țiriac Unit  69 mii                    1.594 lei

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X