Stabilitatea financiară este o preocupare esențială atât pentru factorii de decizie politică, cât și pentru investitori. O potențială amenințare la adresa stabilității este formarea de bule speculative pe piețele de active.
Aceste bule se pot forma atunci când prețurile unui activ, cum ar fi proprietățile imobiliare, acțiunile, criptoactivele, cresc rapid și devin deconectate de la fundamentele economice.
Unul dintre principalele riscuri asociate bulelor speculative este posibilitatea ca șocurile monetare să declanșeze o deflație a bulelor. Un șoc monetar este o modificare neașteptată a politicii monetare sau a condițiilor economice care poate determina inclusiv pierderea încrederii investitorilor în valoarea unui activ.
În ultimii ani, au existat tot mai multe îngrijorări cu privire la potențialul apariției unor bule speculative pe piața criptografică. Aprecierea rapidă a multor active criptografice i-a determinat pe unii experți să avertizeze cu privire la o potențială bulă.
Implozia unei bule speculative poate avea consecințe de anvergură, nu doar pentru investitori, ci și pentru economie în general. Acest lucru se datorează faptului că deflarea unei bule poate duce la o corecție a prețurilor activelor și implicit la o scădere a activității economice, cu potențiale consecințe nefaste asupra stabilității financiare generale.
Un alt risc al formării bulelor este contagiunea directă dintre activele financiare, ceea ce înseamnă că deflarea unei bule pe o piață poate duce la scăderi pe alte piețe, deoarece investitorii se retrag de la activele mai riscante și caută investiții mai sigure.
Peste 40% din investitorii în criptomonede sunt tineri sub 35 de ani, atrași de creșterea rapidă a prețurilor
În general, este important ca factorii de decizie politică și investitorii să fie vigilenți în ceea ce privește potențiala formare de bule speculative și să ia măsuri pentru a atenua riscurile asociate cu deflația bulelor și contagiunea activelor.
Rezultatele recente din literatura academică arată că factorii determinanți pentru preturile criptoactivelor sunt în principali endogeni. Astfel, prețurile criptoactivelor sunt asociate cu o creștere semnificativă a numărului de noi utilizatori, mai exact cu intrarea pe piață a unor noi investitori. Această corelație pozitivă rămâne robustă chiar și atunci când se controlează alți factori potențiali, cum ar fi condițiile generale ale pieței financiare, incertitudinea sau caracteristicile țării. Subliniem faptul că 40% dintre utilizatorii de pe piețele criptografice sunt bărbați sub 35 de ani, utilizatorii fiind atrași mai degrabă de creșterea rapidă a prețurilor criptoactivelor..
Analiza datelor din blockchain arată că, pe măsură ce prețurile au crescut și utilizatorii de retail au cumpărat Bitcoin sau alte criptoactive, cei mai mari deținători au vândut, profitând în detrimentul utilizatorilor de retail. Rezultatele arată că investitorii de retail nu sunt pe deplin informați cu privire la riscul activelor criptografice.
După cum au arătat clar evenimentele recente, creșterea ratelor dobânzilor și alte șocuri au dus la scăderi persistente ale prețurilor, iar impulsul care a condus piața criptografică se schimbă în direcția opusă. Dinamica logaritmului prețului Bitcoin a arătat o tendință de creștere exponențială între 2012 și 2022. Această evoluție corespunde dinamicii de formare a bulelor speculative în cazul prețurilor Bitcoin. Deoarece o creștere exponențială a prețului unui activ conduce implicit la atingerea unei limite de creștere la un moment dat, rezultă că dinamica prețurilor criptoactivelor conduce implicit la generarea de bule speculative.
Evoluția Bitcoin (2012 – 2018)
Evoluția Bitcoin (2018-2022)
Leave feedback about this