November 23, 2024
Strada Popa Petre 24, București 030167
Actualitate Asigurari ISF Popular Uncategorized

Vânzarea de asigurări atrage românii. Peste 14.000 de oameni noi, certificați de ISF

Institutul de Studii Financiare (ISF), organism care are printre atribuții pregătirea și certificarea intermediarilor în asigurări, a avut un an 2022 plin.

Peste 50.000 de români sunt autorizați să vândă asigurări, iar aproximativ 14.000 au intrat în piață anul trecut. ISF este unica entitate din România care are dreptul de a certifica intermediarii din asigurări, în conformitate cu legislația în vigoare. Piața asigurărilor și mai ales cea a intermedierii în asigurări au crescut semnificativ în ultimul an, evoluție care a reprezentat un stimulent pentru tineri și nu numai.

” Piața asigurărilor se dezvoltă, se maturizează și în același timp rămâne atractivă pentru piața muncii, dovadă fiind numărul mare de certificate noi acordate anul acesta, peste media ultimilor trei ani. În același timp, în condițiile în care oamenii încep să încheie din ce în ce mai mult asigurări facultative, de sănătate, de viață sau de călătorie, nevoia ca distribuitorii de asigurări să cunoască, să fie pregătiți să prezinte și aceste asigurări facultative, să explice avantajele lor clienților relevă importanța pregătirii profesionale și a certificărilor oferite de ISF. Pe scurt, putem vorbi despre informare, despre atenția la nevoile consumatorului, despre capacitatea de evaluare a nevoilor acestuia și recomandarea unui produs potrivit. La aceste beneficii am mai putea adăuga încrederea consumatorului. Un intermediar bine pregătit profesional câștigă mai ușor încrederea consumatorului, iar acest lucru nu poate fi decât benefic pentru piața de asigurări din România.”

Marian Siminică, director executiv Instititul de Studii Financiare (ISF)

Conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară( ASF), activitatea de intermediere în asigurări a cunoscut o creștere substanțială în primele nouă luni din 2022.

“Conform raportărilor transmise de companiile de brokeraj, la data de 30.09.2022, se constată o creștere cu aproximativ 37% a valorii primelor distribuite pentru asigurări generale și asigurări de viață față de aceeași perioadă a anului 2021. Aceasta se datorează atât creșterii volumului de prime distribuite pentru activitatea de asigurări generale (+38%), cât și pentru segmentul asigurărilor de viață (+18%)”, arată Raportul ASF privind evoluția pieței asigurărilor.

În primele 9 luni ale anului 2022, companiile de brokeraj au distribuit 75,22% din volumul total al primelor brute subscrise de asigurători pentru cele două categorii de asigurare, ponderea cea mai mare fiind deținută în continuare de asigurările generale (87,69%).

Rolul distribuitorilor în asigurări este cu atât mai important cu cât brokerii sunt ” poarta de intrare” pentru societățile de asigurare care vând în România, deși sunt înregistrate în alte țări, și ale căror vânzări au crescut semnificativ în ultima perioadă.

AICI despre firmele de asigurare care vând direct din afara României, care au ajuns la peste 11% din piață, record istoric

Rolul și atribuțiile ISF

Rolul ISF este, așa cum arătam și mai sus, printre altele, acela de a califica și certifica intermediarii în asigurări. Redăm, mai jos, atribuțiile Institutului, așa cum reies ele din prezentarea disponibilă pe site-ul organizației.

Printre principalele direcții de acțiune ale institutului se numără:

  •     asigurarea pregătirii, perfecţionării şi specializării profesionale a persoanelor care lucrează în domeniul serviciilor financiare,
  •     acordarea de atestate profesionale,
  •     elaborarea de standarde ocupaționale și sisteme de evaluare bazate pe competențe,
  •     realizarea de studii şi cercetări în domeniul serviciilor financiare nebancare,
  •     editarea de publicații de specialitate,
  •     elaborarea de propuneri de norme tehnice şi principii profesionale aplicabile în domeniul financiar nebancar, precum și
  •     organizarea de activităţi de informare și educare în domeniul financiar, la nivel naţional şi internaţional.


Viziunea Institutului de Studii Financiare–  centru de excelență în domeniul studierii piețelor de profil și derulării programelor de educație financiare pentru asigurarea competențelor, aptitudinilor și cunoștințelor personalului instituțiilor financiare și a personalului Autorității de Supraveghere Financiară și pentru creșterea nivelului de educație financiară al consumatorilor de servicii și produse financiare non-bancare

Valorile Institutului de Studii Financiare – profesionalism, reputație, corectitudine, etică, susținerea reglementărilor locale și europene, interesul public și al pieței financiare, dedicare, vointa si determinare

Pe termen lung, Institutul de Studii Financiare îşi propune alinierea activităţii la cerinţele europene, trecerea de la acumularea de cunoștințe la acumularea și evaluarea de competențe, furnizarea de programe de formare profesională pentru domeniul financiar nebancar adaptate noilor procese organizaţionale, determinate de cerinţele legislative, de dinamica pieţei și a cadrului european, contribuind la maturizarea pieţei financiare nebancare din România, la crearea capacităţii acesteia de a face faţă concurenţei induse de globalizare sau efectelor crizelor economice.

Leave feedback about this

  • Quality
  • Price
  • Service

PROS

+
Add Field

CONS

+
Add Field
Choose Image
Choose Video
X